YASED Açıkladı: Türkiye’ye 4,7 Milyar Dolar Yatırım Geldi

2024'ün ilk 6 ayında Türkiye'ye 4,7 milyar dolar UDY girişi oldu. En fazla yatırım Hollanda ve ABD'den geldi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ödemeler Dengesi istatistiklerinin açıklanmasının ardından 2024 yılının ilk 6 ayına ilişkin Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar (UDY) Bülteni‘ni yayınladı.

Bu bültene göre, yılın ilk yarısında Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırımların toplam değeri 4 milyar 692 milyon dolar oldu. 2023’ün aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, bu rakamda %5 oranında bir düşüş yaşandığı görülüyor. Bununla birlikte, 2024’ün ilk 6 ayında çekilen UDY, cari açığın %28’ini karşıladı.

Türkiye’nin UDY Performansı

2002 yılından bu yana Türkiye’ye gelen toplam uluslararası doğrudan yatırım girişleri 268 milyar doları aşmış durumda. Yılın ilk yarısında gerçekleşen yatırımların 2 milyar 846 milyon doları yatırım sermayesi şeklinde oldu. Ayrıca, yabancı uyruklulara yapılan gayrimenkul satışları 1 milyar 535 milyon dolar, borçlanma araçları ise 754 milyon dolar olarak kaydedildi. Ancak yatırım tasfiyeleri, toplamda 443 milyon dolar değerinde aşağı yönde bir etkiye sahip oldu.

Sektörel Dağılım

2024’ün ilk 6 ayında en fazla yatırım, toptan ve perakende ticaret ile finansal faaliyetler sektörlerinde gerçekleşti. Toptan ve perakende ticaret sektörü, 664 milyon dolarlık yatırım girişi ile toplam yatırım sermayesinin %23’ünü oluşturdu. Finansal faaliyetler ise %12’lik bir payla 346 milyon dolarlık yatırım çekti. Diğer önemli sektörler arasında ulaştırma ve depolama %11, bilgisayar ve elektronik ürünlerin imalatı %9, madencilik ve taş ocakçılığı ise %6’lık pay aldı.

En Fazla Yatırım Çeken Ülkeler

2024’ün ilk altı ayında, Türkiye en fazla yatırımı Hollanda, ABD, Almanya, İrlanda, Norveç ve Birleşik Krallık’tan çekti. Hollanda, %20’lik payla en büyük yatırımcı ülke olurken, onu %13 ile ABD, %10 ile Almanya takip etti. Avrupa Birliği ülkeleri, tarihsel olarak Türkiye’ye gelen toplam yatırımların %59’unu gerçekleştirmiş olup, bu dönemde de %51’lik bir paya sahip oldular.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: