Yabancı Yatırımcılar Ağustos Ayında Net Satış Yaptı: TL Likidite Fazlası 140 Milyar Oldu

Yabancı yatırımcılar, 2024 yılının ilk 8 ayında Türk hisse senedi piyasasında net 2.5 milyar dolar satış yaparken, en büyük çıkışlar ABD'li yatırımcılardan geldi.

Türk lirası likidite fazlası 140 milyar liraya ulaştı. 2024 yılının ilk 8 ayında yabancı yatırımcılar hisse senedi piyasasında 2.5 milyar dolar net satış gerçekleştirdi. Yaz aylarında bu satışların büyük bir kısmı ABD’li yatırımcılar tarafından yapıldı. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, ABD’li yatırımcıların üç aylık toplam satışı 63 milyar lirayı aşarken, yalnızca ağustos ayında 57 milyar lirayı geçti.

Yabancıların Portföyü Düşüşte

Borsa İstanbul’da mayıs ortasından itibaren yaşanan dalgalı seyir, yabancı yatırımcıların tavırlarında da etkili oldu. Mayıs ayında yabancı yatırımcıların Türk hisse senetlerindeki portföy büyüklüğü 1 trilyon 954 milyar lirayla tarihi zirveye ulaşırken, temmuz ayında bu zirve yeniden yenilendi. Ancak ağustos ayında portföy büyüklüğü 1 trilyon 938 milyar liraya geriledi. Ağustos ayında en fazla satışı ise ABD’li yatırımcılar gerçekleştirdi. MKK verilerine göre, hisse senetlerinde yatırımı olan ilk 10 ülke arasında yer alan ABD’li yatırımcılar, ağustos ayında 57 milyar 444 milyon liralık çıkış yaparak dikkat çekti.

Katar Hariç Yabancı Yatırımcılar Temmuzda Zirve Yaptı

Merkezi Kayıt Kuruluşu, hisse senedi piyasasında en çok yatırımı olan 10 ülkeyi her ay açıklıyor. Piyasa uzmanları, QNB Finansbank nedeniyle Katar’ın portföyünü çıkararak analiz yapmayı tercih ediyor. Katar hariç yabancı yatırımcıların portföy büyüklüğü mayıs ayında 1 trilyon 439 milyar lira iken, temmuz ayında 1 trilyon 493 milyar liraya çıkarak zirve yaptı. Ancak ağustos ayında bu portföy 143 milyar lira azalarak 1 trilyon 350 milyar liraya geriledi.

ABD, Birleşik Krallık ve İrlanda’da Büyük Satışlar

Ağustos ayında yabancı yatırımcıların en büyük çıkışları ABD, Birleşik Krallık ve İrlanda merkezli gerçekleşti. ABD’li yatırımcıların temmuzda zirve gören 530 milyar liralık portföyü, ağustos ayında 467 milyar liraya düştü. Aynı dönemde Birleşik Krallık ve İrlanda’dan da önemli çıkışlar gözlendi. Bu üç ülkenin toplam çıkışı 88.55 milyar lirayı buldu.

2024’ün İlk 8 Ayında Yabancı Yatırımcıların Net Satışı 2.5 Milyar Doları Buldu

Borsa İstanbul verilerine göre, yabancı yatırımcılar ağustos ayında 590 milyon dolar net satış gerçekleştirdi. Yıl başından bu yana ise yabancı yatırımcıların toplam satış işlemleri 2.5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Yılın ilk 8 ayında en çok yabancı girişinin yaşandığı hisseler Akfen Yenilenebilir Enerji, Türkiye Sigorta ve TAV Havalimanları oldu. En fazla çıkış yapılan hisseler ise Tüpraş, Türk Hava Yolları ve Turkcell olarak sıralandı.

web sitesi uygulama / geliştirme: