Vergi Gelirleri Düşük Kaldı: Cezalarla Bütçe Açığı Kapatıldı

2024'ün ilk 7 ayında vergi gelirleri hedefin gerisinde kaldı, ancak ceza gelirleri beklentileri aştı.

2024 yılının ilk 7 ayında Maliye Bakanlığı, 4,3 trilyon lira vergi toplama hedefini koymuşken, tahsil edilen miktar 3,8 trilyon lira oldu. Bu, hedefin yaklaşık 500 milyar lira gerisinde kalındığı anlamına geliyor. Gelir vergisinde hedefe yaklaşılırken, Kurumlar Vergisi ve beyana dayalı KDV tahsilatları beklenenin altında kaldı. Ekonomideki yavaşlama nedeniyle ÖTV, ithalde alınan KDV, konaklama vergisi ve tapu harçları da hedefin gerisinde kaldı.

Vergi Performansındaki Sorunlar

Gelir vergisi tahsilat oranı yüzde 80’e yaklaşırken, basit usulde vergi ödeyen taksiciler ve küçük esnaf için bu oran sadece yüzde 7,7 olarak gerçekleşti. Kurumlar Vergisi‘nde hedefin gerisinde kalınarak 7 ayda 480 milyar lira toplandı. Beyana dayalı KDV tahsilatında da hedefin sadece yüzde 28’i gerçekleştirilebildi.

Devlet Cezalara Yüklendi

Vergi gelirlerinde yaşanan düşüşe karşın, devletin ceza gelirlerinde yıllık hedefin aşıldığı görüldü. Özellikle gayrimenkul satışlarının düşmesiyle tapu harçları beklenenin altında kalırken, cezalar hedefi aşarak bütçedeki açığı dengelemeye yardımcı oldu.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: