Vergi Denetiminde Dijital Devrim: E-imza ve E-uzlaşma ile Tamamen Elektronik Dönem Başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kurulu'nun dijital dönüşüm çalışmalarını anlattı. Denetim süreçleri tamamen elektronik ortama taşınıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlık ve Vergi Denetim Kurulu’nun (VDK) dijital dönüşüm çalışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, yeni teknolojik sistemlerle Bakanlık bünyesindeki dijital dönüşümü hızlandıracaklarını ve bilişim teknolojilerinin etkin kullanımını teşvik edecek adımlar attıklarını belirtti. Bu dijital dönüşümün, kayıt dışı ekonomi ile mücadelede Bakanlığın elini güçlendireceğini ifade etti.

Dijital Dönüşümle Vergi Denetiminde Yeni Dönem

Şimşek, vergide adalet, etkinlik ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde mükelleflerin vergi sistemine gönüllü uyumunu gözeten düzenlemeler yapmaya devam edeceklerini bildirdi. Denetim süreçlerinin tamamen elektronik ortama taşınmasını sağlayacak altyapıyı oluşturduklarını vurgulayan Şimşek, “Yeni sistemle, vergi müfettişleriyle mükellefler elektronik ortamda bir araya gelecek, görüşmeler bu ortamda yapılacak ve tutanaklar elektronik olarak alınacak. Elektronik tutanak, telekonferans uygulamaları, makine öğrenmesi ve yapay zeka entegrasyonları gibi gelişmelerle bir sene içerisinde ciddi bir dijital dönüşüm hedefleniyor” dedi.

Yerli Yazılım ve Veri Güvenliği Vurgusu

Kullanılacak sistemlerin yurt içinden tedarik edilmesine ve kurum içi yazılımlarla milli ekonomiyi desteklemeye özen gösterdiklerini belirten Şimşek, “Yerli yazılım ve tüm verilerin Bakanlık sunucularında tutulması yoluyla yabancı bir firmanın bulutunda verilerin tutulması ve yurt dışı menşeli telekonferans uygulamalarının kullanılması gibi vergi mahremiyeti yönünden sorunlar yaratacak uygulamalardan kaçınılıyor” ifadesini kullandı.

Elektronik Tutanak ve E-imza İle Dijitalleşme

Vergi inceleme tutanakları gibi kağıt ortamında düzenlenen tutanakların tamamının e-imza kullanılarak elektronik ortama alınacağını belirten Şimşek, “Bu yeni adımla kağıt, toner ve yazıcı kullanımından kaynaklı giderler sıfıra indirilecek ve yüzde yüz dijital bir denetim birimi oluşturulacak” diye konuştu.

Mükelleflerin Yurt Dışından Gelme Zorunluluğu Kalkıyor

VDK‘nin 9 büyük ilde denetim binası olduğuna işaret eden Şimşek, tasarlanan sistemle mükelleflerin denetim birimlerine fiziken gelmelerine gerek kalmayacağını, müfettişlerle görüşme ve tutanakların elektronik ortamda gerçekleşeceğini söyledi. Şimşek, “Örneğin, yurt dışında bulunan mükelleflerin sadece denetim için yurda dönme zorunluluğu ortadan kalkmış olacak. Böylece mükelleflerin vergiye uyum noktasında katlandığı zaman ve işlem maliyetleri azaltılacak” dedi.

Seyahat Masrafları Azaltılacak, Kamu Hizmeti Kesintisiz Sürecek

Şimşek, müfettişlerin seyahat zorunluluğu olmadan yurdun dört bir tarafındaki mükellefleri denetleyebileceğini belirterek, “Bu şekilde seyahat ve konaklama masrafları azaltılırken, olağanüstü durumlarda bile kesintisiz kamu hizmetinin sunulabilmesi sağlanacak. Toplantı, eğitim ve konferans süreçlerinin tamamen elektronik ortama alınmasıyla organizasyon ve temsil giderleri azalacak” ifadelerini kullandı.

E-uzlaşma ve E-izah Sistemi

Yeni sistemle birlikte e-uzlaşma ile uzlaşmaların elektronik ortamda gerçekleştirilmesi, e-izah ile mükelleflerin elektronik ortamda izaha davet müessesi kapsamında izahta bulunabilmesinin sağlanacağını aktaran Şimşek, dış kurumların eğitim taleplerinin elektronik ortamda karşılanmasıyla çeşitli sektörlere verilecek elektronik ve uzaktan eğitimlerle vergi bilinci ve vergiye gönüllü uyumun artırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: