Ukrayna-Rusya Çatışmaları Doğalgaz Fiyatlarını Zirveye Taşıdı

Ukrayna-Rusya çatışmaları Suca doğalgaz giriş noktasını hedef aldı. Bu durum, Avrupa doğalgaz fiyatlarında yüzde 10'luk bir artışa neden oldu.

Ukrayna ordusunun 7 Ağustos’ta Rusya’nın Kursk bölgesine başlattığı saldırıların ardından iki ordu arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Bu çatışmalar kapsamında Ukrayna’nın, Suca doğalgaz giriş noktasına da saldırdığı iddia edildi. Suca, Rus gazının Ukrayna’ya giriş yaptığı tek nokta olma özelliğini taşıyor ve bu noktadan Avrupa Birliği’ne de gaz akışı sağlanıyor.

Gaz Akışında Aksama Riski

ING Think’in araştırmasına göre, Suca giriş noktasından günlük yaklaşık 42 milyon metreküp doğalgaz akışı gerçekleştiriliyor. Ancak, söz konusu gaz transitine ilişkin anlaşmanın bu yıl sonunda sona ermesi planlanıyor. Çatışmalar nedeniyle bu bölgedeki gaz transitinde aksama yaşanma riski, doğalgaz fiyatlarına yükseliş olarak yansıyor.

Doğalgaz Fiyatları Zirvede

Avrupa’nın en derin doğalgaz ticaret noktası olan Hollanda merkezli TTF’de, Eylül vadeli kontratlarda 1 megavatsaat gazın fiyatı, 6 Ağustos kapanışında 36,7 euro olarak kaydedildi. Çatışmaların yoğunlaşmasıyla birlikte fiyatlar hafta boyunca yükselişini sürdürerek, haftayı 40,4 euro ile kapattı. Bu artış, geçen hafta önceki haftaya göre yüzde 10’luk bir yükselişi ve son 8 ayın en yüksek seviyesini işaret ediyor.

Öte yandan, Ekim vadeli kontratlarda fiyatlar 40,9 euroya, Kasım vadeli kontratlarda ise 42,8 euroya kadar yükseldi. Gaz fiyatları, en son 4 Aralık 2023’te megavatsaat başına 40,2 euroyu görmüştü. Bu tarihten sonra fiyatlar 23 Şubat’ta 24 euroya kadar gerilemiş, ardından dalgalı bir seyir izlemeye devam etmişti.

Erken Gaz Kesintisi Sistemi Şoke Edebilir

Analistler, piyasanın Ukrayna üzerinden gaz transit anlaşmasının bu yıl sonunda sona ereceği gerçeğine hazırlanmış olsa da, çatışmalar nedeniyle gaz tedarikinin daha erken kaybedilmesinin sistem için bir şok olabileceği konusunda uyarıyor. Rus enerji şirketi Gazprom’un Temsilcisi Sergey Kupriyanov, çatışmaların doğalgaz ve LNG fiyatlarında artışa neden olduğunu belirterek, “Analistler, gaz fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin devam edeceğini düşünüyor” ifadesini kullandı.

Sohranivka Noktası Kapalı, Suca Tek Yol

Ukrayna, Mayıs 2022’de, Avrupa’ya giden Rus doğalgazının üçte birinin geçtiği Sohranivka dağıtım noktasında sevkiyatı durdurmuştu. Bu gelişmenin ardından gaz akışı yalnızca Suca noktasından devam ediyor.

web sitesi uygulama / geliştirme: