Türkiye’nin Kredi Notu Artınca 24 Bankanın Notu da Yükseldi

Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunun artmasının ardından 24 Türk bankasının uzun vadeli notlarını yükseltti. Bu artış, dış finansman kapasitesindeki güçlenme ile ilişkilendirildi.

Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu yükselttikten sonra 24 Türk bankasının da uzun vadeli yabancı para cinsinden (LTFC) notlarını artırdı. Bu not artışı, Türkiye’nin kredi notunun “B+” seviyesinden “BB-” seviyesine yükselmesinin ardından geldi. 6 Eylül 2024 tarihinde yapılan bu güncelleme, Türkiye’nin dış finansman tamponlarının güçlenmesi, dövize olan talebin azalması ve dolarizasyonun düşmesi gibi olumlu gelişmelerle ilişkilendirildi.

Bankacılık Sektöründe Güven Artışı

Fitch, Türkiye’nin güçlenen döviz rezervleri ve artmış dış finansman kapasitesinin, Türk bankalarının dış piyasalara erişimini artırdığını belirtti. Bankacılık sektörüne yönelik müdahale risklerinin azalmasıyla birlikte not artışları büyük ölçüde Türkiye’nin genel kredi notundaki iyileşmeye dayandırıldı. Bankaların dış piyasa erişimlerinin artması ve risk primlerinin düşmesi sektördeki olumlu gelişmeler olarak değerlendirildi.

Not Artışı Yaşayan Bankalar

  • Notu “B” seviyesinden “BB-” seviyesine yükseltilen bankalar:
    Denizbank, ING Bank, Kuveyt Türk, QNB Finansbank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye Finans Katılım Bankası, Garanti BBVA, Akbank, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Türk Eximbank, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası.
  • Notu “B” seviyesinden “B+” seviyesine yükseltilen bankalar:
    Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Emlak Katılım, Vakıf Katılım, TSKB ve Ziraat International Bank JSC (KZI).
  • Notu “B-” seviyesinden “B” seviyesine yükseltilen bankalar:
    Albaraka Türk, Arap Türk Bankası, Anadolubank, Fibabanka, Şekerbank.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: