Türkiye’de Çocuk Yoksulluğu Zirve Yaptı: 7,6 Milyon Çocuk Yoksul

Türkiye’de 2023 yılı itibariyle 7,6 milyon çocuk göreli yoksulluk yaşıyor. Her üç çocuktan biri yoksulken, 0-8 yaş arasındaki yoksul çocuk sayısı 3,5 milyona ulaştı.

Türkiye’de çocuk yoksulluğu alarm verici seviyelere ulaştı. 2023 yılı sonu itibariyle, 22,2 milyon 0-17 yaş arası çocuğun 7,6 milyon‘unun göreli yoksulluk sınırında yaşadığı belirtildi. Bu, her üç çocuktan birinin yoksullukla mücadele ettiği anlamına geliyor.

0-8 Yaş Arasındaki Yoksul Çocuk Sayısı 3,5 Milyon

0-8 yaş aralığında yoksulluk çeken çocuk sayısı 3,5 milyon olarak belirlendi. Ekonomist Hakan Yılmaz‘ın yaptığı çalışmada, çocuk yoksulluğunun oranı %33-34 olarak hesaplandı. Bu oran, çocukların yetişkinlere kıyasla daha fazla yoksulluk yaşadığını gösteriyor.

Kişi Başına Gelirde Yoksulluk Daha Yüksek

2022 verileri ile yapılan hesaplamalara göre, TEPAV bünyesinde yapılan çalışmada Ekrem Cünedioğlu ve Yağmur Uzunırmak, yoksul çocuk oranını %31,3 olarak belirledi. Ancak kişi başına gelir üzerinden yapılan hesaplamada, bu oran %42,4‘e yükselerek, 9,59 milyon çocuğa ulaştı. Bu veriler, 2017’den itibaren çocuk yoksulluğunda artış olduğunu gösteriyor.

Orta Vadeli Programda Çocuk Eşitsizliğine Dikkat Çekilmedi

Hakan Yılmaz, Orta Vadeli Program’da çocuk eşitsizliğini önleyecek bir reform ya da politika önerisinin bulunmadığına dikkat çekti. Olası ekonomik büyümenin düşmesi ve işsizliğin artması halinde çocuklara aktarılan kaynakların daha da azalabileceği vurgulandı. Bu da yoksulluğun daha da derinleşmesine neden olabilir.

Avrupa Birliği ile Kıyaslama

Avrupa Birliği ülkelerinde çocuk yoksulluğu oranı ortalama %19,4 iken, Türkiye’de bu oran çok daha yüksek. AB’de sosyal yardımlar sayesinde çocuk yoksulluğu oranı görece daha düşük seviyelerde seyrediyor.

web sitesi uygulama / geliştirme: