Türkiye’de 53 Bin ATM Var: Kapasiteleri Yetiyor Mu?
Türkiye’de ATM sayısı, teknolojinin gelişmesi ve bankacılık işlemlerinin artan hız ihtiyacını karşılamak amacıyla sürekli artış gösteriyor. Ancak, artan enflasyon ve ödeme süreçlerindeki nakit ihtiyacı, ATM’lerin kapasitelerinin yeterliliğini sorgulatıyor. Son verilere göre, Türkiye genelinde 53 bin 566 ATM bulunuyor. Bu ATM’lerin toplam kapasitesi ise oldukça çarpıcı bir büyüklüğe ulaşıyor.
ATM Kapasitesi ve Nakit Yönetimi
Bir ATM, genellikle 4 adet para kasetinden oluşuyor. Bu kasetlerin her birinde ortalama 3 bin 800 banknot yer alabiliyor. Bu veriler ışığında, bir ATM toplamda 15 bin 200 banknot barındırma kapasitesine sahip.
Eğer bir ATM’nin eşit miktarda 100 TL ve 200 TL banknot içerdiği varsayılırsa, tek bir ATM’nin nakit kapasitesi 2 milyon 280 bin TL oluyor. Tüm Türkiye genelindeki ATM’lerin tam kapasite dolu olması halinde ise, toplamda 122 milyar 130 milyon 480 bin TL nakit barındırabiliyorlar.
Enflasyon ve ATM Yönetimi
200 TL’lik banknot, 2009 yılında tedavüle çıktığından bu yana en büyük kupür olarak kullanılıyor. Ancak artan enflasyon, bu banknotun ödeme gücünü zayıflatmış durumda. Bu nedenle, ATM’lerin daha sık doldurulması gerekiyor.
Ekonomistler, 500 ve 1.000 TL gibi daha yüksek kupürlerin tedavüle girmesi gerektiğini tartışıyor. Ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bu yönde bir çalışması bulunmuyor.
Türkiye’deki ATM’lerin Dağılımı ve Kullanımı
ATM’lerin sayısı 2015-2024 yılları arasında %11 oranında arttı. Ancak bu artış, artan nakit talebini karşılamakta yetersiz kalabiliyor. ATM’lerin hem sayısındaki artış hem de kapasite yönetimi, finansal sistemin nakit dolaşımı için kritik öneme sahip.