Türkiye, OECD Enerji Enflasyonunda Zirvede: Yüzde 89.8 ile İlk Sırada

OECD verilerine göre, Türkiye yüzde 89.8 enerji enflasyonu ile zirvede. CHP'li Vehbi Bakırlıoğlu, önümüzdeki aylarda enerji maliyetlerinde artışların süreceğini belirtti.

OECD’nin Haziran 2024 verilerine göre, Türkiye, yüzde 89.8 oranındaki enerji enflasyonu ile listenin ilk sırasında yer alıyor. Türkiye’yi yüzde 18.3 ile Kolombiya, yüzde 15.1 ile Belçika takip ediyor. Enerji enflasyon oranları, Şili’de yüzde 10.7, Danimarka’da yüzde 10, Yeni Zelanda’da yüzde 9.2, Japonya’da yüzde 7.7, Meksika’da yüzde 6.3, İspanya’da yüzde 6.1, Avustralya’da yüzde 5.6, Fransa’da yüzde 4.6, Kore’de yüzde 2.5, Kanada’da ise yüzde 0.5 olarak kaydedildi. OECD ortalaması yüzde 2.3, Avrupa ortalaması ise yüzde 0.2. Almanya, ABD, İtalya ve İngiltere‘de enerji enflasyonu oranları ise negatif değerlere düştü.

“Artış Devam Edecek”

CHP milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, enerji enflasyonundaki artışın önümüzdeki aylarda devam edeceğini belirtti. Bakırlıoğlu, Mayıs ayında uygulanan 25 metreküplük bedava doğalgaz uygulamasının sona erdiğini ve 1 Ağustos’tan itibaren doğalgaz fiyatlarına yüzde 38 zam geldiğini ifade etti. Bu da faturalarda yaklaşık yüzde 25‘lik bir artışa yol açacak. Ayrıca, geçtiğimiz ay elektriğe de yüzde 38 zam yapıldığını belirtti. Türkiye’nin bu koşullarda enerji fiyatları açısından dünya genelinden ayrışmaya devam edeceğini vurguladı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: