Türkiye İmalat İhracatında Pozitif Seyir: Ağustos 2024’te Endeks Artışta

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Ağustos 2024'te 51,3 olarak gerçekleşti. ABD ve Avrupa pazarlarındaki olumlu gelişmeler ihracatı destekliyor.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Ağustos 2024’te de 50,0 eşik değeri üzerinde seyrederek 51,3 olarak gerçekleşti. Bu değer, Türk imalatçıların ana ihracat pazarlarında olumlu ekonomik koşulların devam ettiğini ve ihracat ikliminde iyileşmenin sürdüğünü gösteriyor. Temmuz ayında 50,8 olan endeksin Ağustos’ta 51,3’e yükselmesi, özellikle ABD, Fransa ve İtalya’daki ekonomik canlanmanın Türk ihracatına olumlu yansıdığını ortaya koyuyor.

ABD ve Avrupa Pazarlarında Gelişmeler

Ağustos ayında ABD, talepteki iyileşmenin ana kaynaklarından biri olmayı sürdürdü. Ülkede üretim güçlü bir artış gösterirken, Avrupa’da Fransa ve İtalya‘da üretim yeniden büyümeye geçti. Özellikle Fransa’da üretimin son 15 ayda ilk kez artış göstermesi dikkat çekti. Buna karşılık, Türkiye’nin en büyük pazarlarından biri olan Almanya‘da ekonomik aktivitedeki daralma devam etti.

Hindistan Üretim Lideri

Ağustos ayında, Hindistan‘da üretim en güçlü artışını kaydederken, Orta ve Doğu Avrupa‘da ise zayıf ekonomik görünüm devam etti. Özellikle Romanya, Polonya, Çekya ve Avusturya gibi ülkelerde imalat sanayi daralma sergiledi. Aynı dönemde Rusya ılımlı bir büyüme kaydederken, Orta Doğu‘da Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerde ekonomik aktivite artmaya devam etti.

S&P Global’den Değerlendirme

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Türk imalatçılarının ihracat pazarları açısından genel olarak pozitif bir dönem geçirdiğini” belirtti. Özellikle ABD ve Birleşik Krallık pazarlarında güçlenen büyüme eğiliminin yanı sıra Fransa ve İtalya’daki olumlu seyrin sürmesi beklentiler arasında yer alıyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: