Tüketici Kredileri Hızlandı: Bankalar Faiz İndirimleriyle Yarışıyor

Tüketici kredisi, kamu bankalarının kampanyalarıyla son haftalarda hızlandı ve 13 haftalık yıllıklandırılmış büyüme yüzde 21,29'a ulaştı.

Tüketici kredileri, son haftalarda kamu bankalarının etkisiyle yeniden yükselişe geçti. 18 Ekim ile biten haftada, kamu bankalarında 13 haftalık yıllıklandırılmış tüketici kredi büyümesi yüzde 21,29’a ulaştı. Bu büyüme, kamu bankalarının sunduğu çeşitli kampanyalar ve faiz indirimleri ile hızlandı.

Kamu Bankalarının Etkisi: Faiz İndirimleri ve Kampanyalar

Kamu bankaları, yıl sonu bilanço düzenlemeleri öncesinde tüketici kredilerinde bir atılım gerçekleştirdi. Özellikle ihtiyaç kredisi alanında, kredi kartı veya Kredili Mevduat Hesabı (KMH) açan müşterilere 55 baz puanlık faiz indirimi gibi cazip kampanyalar düzenleniyor. Kamu bankalarında ihtiyaç kredi faizi yüzde 4,54 ile yüzde 5 arasında değişiklik gösteriyor. Özel bankalarda ise bu oran yüzde 4,16 ile 4,99 arasında seyrediyor.

Kredi Büyümesinde Yavaşlama Dönemi Sona Erdi

Geçtiğimiz yıl, uygulanan sıkı para politikası ve yüksek faiz oranları nedeniyle tüketici kredi büyümesinde yavaşlama yaşanmıştı. Özellikle kamu bankalarında, geçen yılın son aylarında çift haneli düşüşler görülmüştü. Ancak son haftalarda kamu bankaları, tüketici kredilerinde 2023’ten bu yana en hızlı büyümeyi kaydetti. 18 Ekim itibarıyla yıllıklandırılmış büyüme yüzde 21,29’a çıktı.

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları ve Kredi Türleri

Merkez Bankası verilerine göre, ihtiyaç kredisi faizi yıllık bileşik olarak yüzde 71,08 seviyesinde bulunuyor. Taşıt kredisi faizi yüzde 44,28, konut kredisi faizi ise yüzde 41,41 seviyesinde. Bu oranlar, Merkez Bankası’nın politika faizinin bileşik faizi olan yüzde 65’in üzerinde sadece ihtiyaç kredisi faizinin kaldığını gösteriyor.

Kamu Bankalarındaki Kampanyalar

Kamu bankaları, tüketicilere yönelik farklı ödeme seçenekleri sunan kampanyalar düzenliyor. En büyük kamu bankalarından biri, ihtiyaç kredisi için yüzde 4,54 yerine kredi kartı veya KMH hesabı açan müşterilere yüzde 3,99 faiz oranı sunuyor. Diğer bir kamu bankası ise yıl sonuna kadar yüzde 4,95 faiz oranıyla, 3 ay geri ödemesiz dönemli ihtiyaç kredisi imkanı sağlıyor.

Ticari Kredilerde Döviz Etkisi

Merkez Bankası verilerine göre, 18 Ekim ile biten hafta itibarıyla 13 haftalık yıllıklandırılmış ticari kredi büyüme hızı yüzde 24,7 seviyesine ulaştı. Kamu bankalarında ticari kredi büyümesi yüzde 27,23, özel bankalarda ise yüzde 21,91 olarak gerçekleşti. Bu büyümenin büyük bir kısmı, döviz cinsi kredilerden kaynaklanıyor.

Kredi Kartı Büyümesi Geriledi

Ekim ayı itibarıyla kredi kartı büyümesi yüzde 40’ın altına düştü. Eylül ayında okulların açılmasıyla artan harcamalar, büyüme hızını yüzde 47’ye çıkarmıştı. Ancak, bireysel kredi kartlarında büyüme yüzde 44,3’e, ticari kredi kartlarında ise yüzde 26,7’ye geriledi.

Bankalararası Kart Merkezi Verileri

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Eylül ayında kredi kartı ile yapılan nakit çekim ve alışveriş harcamaları arttı. Nakit çekim nominal olarak yüzde 12,51, reel olarak ise yüzde 3,3 artış gösterdi. Alışveriş harcamaları ise nominal olarak yüzde 18,42, reel olarak yüzde 8,71 yükseldi. Bu artış, son bir yılın en hızlı büyümesi olarak kaydedildi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: