TikTok Kurucusu Çin’in En Zengin Adamı Oldu

TikTok'un dünya çapında artan popülaritesi, ana şirketi ByteDance'in kurucu ortağı Zhang Yiming'in Çin'in en zengin kişisi olmasına yol açtı.

Hurun Araştırma Enstitüsü’nün hazırladığı zenginler listesine göre Zhang Yiming’in serveti şu anda 49,3 milyar dolar (38 milyar sterlin) – 2023’e göre %43 daha fazla.

41 yaşındaki yöneticinin 2021 yılında şirketteki görevinden ayrıldığı , ancak şirketin yaklaşık %20’sine sahip olduğu anlaşılıyor.

TikTok, bazı ülkelerde Çin devletiyle bağlantıları konusunda derin endişelere rağmen dünyanın en popüler sosyal medya uygulamalarından biri haline geldi.

Her iki şirket de Çin hükümetinden bağımsız olduklarını iddia etse de ABD, ByteDance satmazsa Ocak 2025’te TikTok’u yasaklamayı planlıyor .

ABD’deki yoğun baskıya rağmen ByteDance’in küresel kârı geçen yıl %60 arttı ve bu durum Zhang Yiming’in kişisel servetini artırdı.

Hurun Başkanı Rupert Hoogewerf, “Zhang Yiming, Çin’de son 26 yılda sahip olduğumuz 18. yeni Bir Numara” dedi.

“ABD’de ise buna karşılık sadece dört tane Bir Numara var: Bill Gates, Warren Buffett, Jeff Bezos ve Elon Musk.

“Bu, Çin ekonomisindeki dinamizmin bir göstergesi.”

Teknoloji servetleri

Zhang, listede Çin’in devasa teknoloji sektörünün tek temsilcisi değil.

Teknoloji devi Tencent’in patronu Pony Ma, tahmini kişisel servetinin 44,4 milyar sterlin olduğu tahmin edilerek listede üçüncü sırada yer aldı.

Ancak bu şirketlerin servetleri yalnızca şirketlerinin başarılarıyla açıklanmıyor; rakipleri de Çin ekonomisinin tökezlediği bir yılda daha az para kazandı .

Aslında listedeki kişilerin sadece yaklaşık %30’unun net servetinde artış yaşandı – geri kalanlarınki düşüş oldu.

Hoogewerf, “Çin ekonomisi ve borsa piyasalarının zor bir yıl geçirmesi nedeniyle Hurun Çin Zenginler Listesi üst üste üçüncü kez küçüldü” dedi.

“Listedeki kişi sayısı geçen yıla göre yüzde 12 azalarak 1100’ün biraz altına, 2021’deki zirveye göre ise yüzde 25 azalış gösterdi.”

Akıllı telefon üreticileri Xiaomi gibi şirketler için iyi bir yıl geçtiğini, yeşil enerji pazarının ise gerilediğini gösteren veriler olduğunu söyledi.

“Güneş paneli, lityum pil ve elektrikli araç üreticileri, rekabetin yoğunlaşması, arz fazlalığına yol açması ve belirsizliklere gümrük vergileri tehdidinin eklenmesiyle zorlu bir yıl geçirdi” dedi.

Table of Contents

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: