Ticaret Bakanlığı PHEV İthalatını Zorlaştırıyor: Çinli ve Japon Markalar Etkilenecek

Ticaret Bakanlığı, PHEV ithalatına yeni şartlar getirdi. Çinli ve Japon hibrit modellerin Türkiye’ye girişini zorlaştıran bu düzenleme, PHEV pazarında daralmaya yol açabilir

Ticaret Bakanlığı, elektrikli araç ithalatına yönelik getirdiği zorlaştırıcı şartlara şarj edilebilir hibrit (PHEV) araçları da ekledi. Yeni düzenleme, Çin ve Japonya gibi ülkelerden gelen PHEV modellerin Türkiye’ye girişini büyük ölçüde zorlaştırıyor. Bu karar, servis ağı kuramayan üreticilerin sadece benzinli ve hibrit modellerle devam edebileceği anlamına geliyor.

Çinli ve Japon Üreticilere Zorlayıcı Şartlar

2023 yılının sonunda yürürlüğe giren düzenleme, AB ve STA ülkeleri dışından ithal edilen elektrikli araçlara zorlu şartlar getirmişti. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle, PHEV modelleri de bu kapsama alındı. Yeni tebliğ gereği, bu araçları ithal eden firmaların Türkiye’nin 7 bölgesinde 20 servis kurması, çağrı merkezi oluşturması ve TSE’den belgelendirme alması zorunlu hale getirildi.

30 Günlük Geçiş Süresi

Tebliğin uygulanması için 30 günlük bir geçiş süresi tanındı. Ancak bu sürenin sonunda, şartları yerine getiremeyen firmalar yalnızca benzinli ve hibrit motorlu araçları ithal edebilecekler. Bu durum, özellikle Çinli ve Japon üreticiler için zorluk yaratacak.

PHEV Modellerin İthalatı Zorlaşıyor

Yeni düzenlemeden en çok etkilenecek markalar arasında DFSK, Lynk&Co ve MG gibi Çinli markalar yer alıyor. Bu markaların E5, 01 ve MG HS PHEV modellerinin Türkiye’ye girişleri artık zorlaşacak. Japon üretici Lexus’un NX ve RX Plug-In Hybrid modelleri de bu düzenlemeden etkilenebilir. BYD’nin Seal U DM-i modeli ise Türkiye’ye ithalat için teşvik belgesi almak zorunda kalacak.

Türkiye’de PHEV Pazarı Büyüyor

ODMD verilerine göre, 2024 yılının Ocak-Ağustos döneminde satılan PHEV araç sayısı geçen yıla göre %47,1 artarak 2 bin 340 adede ulaştı. Çinli üreticilerin yatırımları ile bu sayının daha da artması bekleniyordu, ancak yeni düzenleme bu beklentiyi zorlaştıracak.

Üretim Yeri Kriteri ve Hibrit Modeller

Geçen yıl yürürlüğe giren düzenleme, aracın üretildiği menşe ülkeye bakarak ithalat yapılmasını zorunlu kılıyor. Bu, Avrupa menşeli bir markanın Çin’de ürettiği PHEV modelini ithal etmek için de servis ağı kurma zorunluluğu anlamına geliyor. Türkiye’deki vergi sistemi ve tebliğ şartları PHEV ithalatını zorlaştırsa da benzinli ve hibrit modellerin ithalatı devam edecek.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: