TCMB’den Faiz Kararı Bekleniyor: Piyasalar Yüzde 50’de Sabit Kalmasını Öngörüyor

TCMB'nin faiz kararını açıklayacağı gün, piyasalar yüzde 50'lik faizi sabit bekliyor. Karar metninde sıkı duruş mesajları önemli olacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün saat 14:00’te gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yeni faiz kararını açıklayacak. Piyasalar, TCMB’nin faiz oranını %50 seviyesinde sabit tutmasını bekliyor. Ancak asıl odak, Merkez Bankası’nın sıkı para politikası duruşuna ilişkin vereceği mesajlarda olacak.

Piyasaların Beklentileri

TCMB’nin Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıl sonu için %44,11 seviyesine yükseldi. 12 ay sonrası için TÜFE beklentisi %27,44‘e, 24 ay sonrası için ise %18,08‘e geriledi. Bu göstergeler, enflasyon beklentilerinde kademeli bir düşüş olduğunu işaret ediyor.

TCMB’nin politika faizi için cari ay sonu beklentisi %50 seviyesinde sabit kalırken, 3 ay sonrası için bu beklenti %46,26‘ya düşmüş durumda. 12 ay sonrası için ise politika faizi beklentisi hafif bir düşüşle %31,64 seviyesine geriledi.

Ekonomik Büyüme Beklentileri

Ankete göre, Türkiye’nin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) artış beklentisi cari yıl için %3,1‘e, gelecek yıl için ise %3,3 seviyesine geriledi. Bu, Türkiye ekonomisinin büyüme hızında hafif bir yavaşlama olabileceğini gösteriyor.

Merkez Bankası’nın Eylül Ayı PPK Metnindeki Değişiklikler

Merkez Bankası’nın Eylül ayındaki PPK açıklamasında üç önemli ifade değişikliği dikkat çekmişti.

  1. Yurt içi talep: Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler, yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini ve enflasyonist etkisinin azaldığını teyit etti. Önceki metinde bu etkilerin azaldığına sadece işaret edilmişti.
  2. Hizmet enflasyonu: Son çeyrekte hizmet enflasyonunda bir iyileşme bekleniyor. Önceki açıklamalarda bu iyileşmenin gecikmeli olacağı belirtilmişti.
  3. Para politikası araçları: Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda, Merkez Bankası’nın para politikası araçlarını etkin şekilde kullanacağı ifade edildi. Önceki açıklamalarda ise bu durumda para politikasının sıkılaştırılacağı belirtilmişti.

Piyasalar İçin Kritik Mesajlar

Bugün açıklanacak olan TCMB’nin faiz kararı, piyasaların gözünün üzerinde olduğu en önemli gelişmelerden biri. Özellikle sıkı para politikası duruşuna yönelik verilecek mesajlar, ekonominin gidişatına dair önemli ipuçları verecek.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: