TCMB, Faiz İndirimini 2025’e Erteleyebilir: Ekonomistler Uyardı

TCMB, politika faizini %50'de sabit tutarak enflasyon ve fiyat beklentilerine odaklandı. Ekonomistler, faiz indiriminin 2025'e kadar beklenmeyeceğini öngörüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini beşinci kez %50’de sabit tuttu. Bloomberg’e konuşan bazı ekonomistler, TCMB’nin fiyatlara ve enflasyona daha fazla odaklandığını ve bu nedenle gelecek yıla kadar faiz indirimini beklemediklerini belirtti.

Enflasyon ve Fiyat Beklentilerine Odaklanıldı

Başkan Fatih Karahan liderliğindeki Para Politikası Kurulu (PPK), faiz oranlarını %50’de sabit bırakma kararını, Bloomberg anketine katılan tüm ekonomistlerin beklentileri doğrultusunda aldı. PPK’dan yapılan açıklamada, “Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörülerle uyumlu olması, enflasyondaki düşüş süreci açısından önem kazanmıştır” ifadelerine yer verildi.

Piyasaların Enflasyon Beklentisi: %42

TCMB, mevcut yıllık enflasyon oranı olan %62’yi Aralık ayı sonuna kadar %38’e düşürmeyi hedefliyor. Ancak piyasalar, enflasyonun %42 civarında gerçekleşmesini öngörüyor. Halk ve işletmelerin beklentileri, piyasa ve merkez bankası tahminlerinden daha yüksek. Bu durum, iç talebi artırarak fiyatlara yansıyor.

Faiz İndirimleri Tartışılmaya Başlanacak

İstanbul merkezli GCM Yatırım’ın ekonomisti Evren Kırıkoğlu, beklentilerde önemli bir iyileşme sağlanana kadar, TCMB’nin döviz kurları ve krediler üzerinde yeni enflasyon riskleri yaratmaktan kaçınacağını belirtti. Kırıkoğlu’na göre, Aralık ayında gevşeme tartışmaları gündeme gelebilir.

TCMB, faiz indirimlerini tartışmadan önce beklentilerin kendi tahminlerine yaklaşmasını istiyor. Aylık enflasyon verileri, para politikasının sıkı duruşunun devamı için belirleyici bir faktör olarak görülüyor. Para otoriteleri, iç talebin yavaşladığını ve enflasyonist baskıların azaldığını belirtiyor, ancak hizmet enflasyonunun hala yüksek olduğu ifade ediliyor.

Faiz İndirimi İçin Baskı Oluşabilir

Koç Üniversitesi ekonomi profesörü Cem Çakmaklı, ekonomik yavaşlama ve artan işsizlik nedeniyle faiz indirimlerinin gündeme gelebileceğini öngörüyor. Çakmaklı, aylık enflasyonun birkaç ay üst üste yavaşlaması durumunda 2025’te faiz indirimlerinin gelebileceğini, ancak enflasyon ve işsizlik oranlarının mevcut seyri sürdürmesi halinde bu yıl içinde bir indirim baskısının oluşabileceğini belirtti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: