Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi: İşveren ve Devlet Katkılı Model

2025'te devreye girecek Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile çalışanlar, işveren ve devlet katkılarıyla ek emeklilik geliri elde edebilecek. Kıdem tazminatı ise emeklilikte alınacak.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), emeklilikte gelir kaybını dengelemek ve çalışanların yaşam standartlarını korumak amacıyla 2025’in dördüncü çeyreğinde yürürlüğe girecek. Yeni kıdem tazminatı sistemi, çalışanın maaşından yapılan kesintilerin yanı sıra işverenin ve devletin katkılarını içeren bir model olarak planlandı.

Çalışanlara Ek Emeklilik Geliri

TES ile çalışanlar, hem sosyal güvenlik sisteminden hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden emeklilik maaşı alabilecek. Çalışanın brüt maaşından yapılacak kesintilere ek olarak, işverenler de maaşın belirli bir oranında katkı sağlayacak ve devletin de desteğiyle bu miktar çalışanın bireysel hesabına aktarılacak.

Kıdem Tazminatı Emeklilikte Alınacak

Kıdem tazminatı, TES kapsamında emeklilik döneminde alınacak. Çalışanlar, 60 yaşına kadar bir defaya mahsus kıdem tazminatının belirli bir oranını alabilecek, kalan kısmını ise emeklilik şartlarını yerine getirdiğinde alabilecek.

Kimler Yararlanacak?

TES, 4/A’lı işçi ve 4/C memur statüsünde çalışanları kapsayacak. Bağ-Kur (4/B) statüsünde olanlar ise bu sistemden yararlanamayacak. Sistemden çıkışlar sadece emeklilik şartlarını yerine getirenler için mümkün olacak.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: