Stellantis Gerilimde: İtalya’da 20 Yıl Sonra Ulusal Grev Başladı

İtalya’da otomotiv sektöründe 20 yıl sonra gerçekleşen ulusal grev, Stellantis ve İtalya hükümeti arasındaki gerilimle gerçekleşiyor. Şirket üretimini %70 azalttı.

İtalya‘da otomotiv sektöründe çalışan işçiler, 20 yıl sonra ilk kez ulusal greve gidiyor. Stellantis‘in İtalya’daki üretimini %70 oranında azaltması, artan rekabet ve mali baskılar nedeniyle işçilerin tepkisine neden oldu. Cuma günü Roma‘nın merkezinde büyük bir gösteriyle başlayacak olan grev, üç büyük sendika tarafından organize ediliyor ve Stellantis ile İtalya’nın aşırı sağ hükümeti arasında artan gerilimlerin ortasında gerçekleşiyor.

Stellantis ve Hükümet Arasındaki Gerilim

Stellantis, 2021 yılında Fiat-Chrysler ve PSA Peugeot birleşmesiyle kuruldu ve şu anda dünyanın dördüncü büyük otomotiv üreticisi konumunda. Ancak şirket, montaj fabrikalarını düşük maliyetli ülkelere taşımakla suçlanıyor. İtalya’daki üretim tesislerinde, 2024’ün ilk yarısında yaşanan üretim düşüşü dikkat çekiyor. Son 17 yılda şirketin İtalya’daki üretimi %70 oranında azaldı.

Tavares’ten Karbon Emisyon Eleştirisi

Stellantis CEO’su Carlos Tavares, Avrupa Birliği’nin karbon emisyon kurallarını eleştirerek, bu kuralların üretim maliyetlerini artırdığını belirtti. Elektrikli araç talebinin artması için devlet teşviklerine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Tavares, bazı montaj fabrikalarının kapatılmasının gündemde olabileceğini ve işten çıkarmaların kaçınılmaz olabileceğini ekledi.

Şirketin Finansal Durumu Endişe Verici

Stellantis, 2024 yılının sonunda 10 milyar euroya kadar zarar etmeyi beklediğini açıkladı. Şirketin finansal performansı, hem ABD hem de Avrupa‘da zorluklarla karşı karşıya. Bu durum, Moody’s’in Stellantis’in kredi notu görünümünü ‘negatif’e düşürmesine neden oldu. CEO Carlos Tavares‘in görev süresinin 2026’da sona ermesi planlanırken, şirket yeni bir lider arayışına başladı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: