S&P’den Türkiye’ye Kasım’da Yeni Bir Not Artışı Sinyali

S&P'nin Türkiye için Kasım ayında yeni bir not artışı verebileceği belirtiliyor. Net rezervlerdeki artış ve cari açığın daralması bu kararda etkili olacak.

S&P Global Ratings’in Kıdemli Direktörü Frank Gill, Kasım ayındaki Türkiye değerlendirmesinde yeni bir not artışının mümkün olduğunu belirtti. Gill, net rezervlerdeki iyileşme ve cari açığın hızlı şekilde daralmasının bu kararda kritik rol oynayacağını vurguladı. Ayrıca, enerji ve altın ithalatındaki gerileme gibi olumlu gelişmelerin de not artışına katkıda bulunabileceğini ifade etti.

Gill, Türkiye’nin enflasyon beklentileri hakkında ise 2024 yıl sonu için %43, 2025 sonu için %23, ve 2026 sonu için %10 seviyelerinde bir tahmin paylaştı. S&P ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Kasım ayında temkinli bir faiz indirimine başlayabileceğini öngörüyor.

Türkiye’nin Kredi Notu ve Ekonomik Göstergeler

Türkiye’nin Fitch, Moody’s ve S&P gibi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından aldığı notlar, son dönemde ekonomi politikalarındaki olumlu değişimler sayesinde yükseldi. S&P’nin Kasım ayındaki değerlendirmesi, Türkiye için yılın ikinci büyük not artışı olma potansiyelini taşıyor.

Gill, Brent petrol fiyatlarının düşmesi ve altın ithalatının azalmasının Türkiye’nin cari açığının daralmasında önemli rol oynadığını belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin ihracata odaklanabilmesi ve AB ile Gümrük Birliği avantajları, Türkiye’yi diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayıran unsurlar olarak öne çıkıyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: