Reuters Anketi: Türkiye Ekonomisi Hedeflerin Altında Büyüyecek

Reuters anketine göre, Türkiye ekonomisi bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3 büyüyecek, bu oran hükümetin tahminlerinin altında kalacak. Enflasyon düşmeye devam edecek.

İngiliz haber ajansı Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl büyüme oranları beklentilerin altında kalacak. Ankete katılan ekonomistler, Türkiye ekonomisinin 2023 ve 2024 yıllarında hükümetin öngördüğü büyüme oranlarını yakalayamayacağını öngörüyor. Ankete göre, Türkiye ekonomisi bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3 büyüyecek.

Hükümetin Tahminleri Daha Yüksek

Hükümetin tahminlerine göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 ve gelecek yıl yüzde 4 büyümesi bekleniyor. Ancak Reuters’ın 42 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, ekonominin büyüme oranı yüzde 3’te kalacak. Bu oran, hükümetin yakın zamanda açıkladığı üç yıllık politika yol haritasında yer alan büyüme tahminlerinin altında. Ekonomistlere göre, Türkiye ekonomisi 2026 yılında yüzde 3,6 oranında büyüyecek.

Enflasyonla Mücadele ve Faiz Oranları

Türkiye, son yıllarda yaşanan enflasyon dalgalanmalarını kontrol altına almak amacıyla bir dizi sıkılaştırma politikası uygulamaya başladı. Merkez Bankası, 2023 yılının ortalarından bu yana faizleri 4.150 baz puan artırarak fiyat istikrarını sağlamaya çalıştı. Ekonomistler, faiz oranlarının 2025 yılı sonuna kadar 20 puan düşerek yüzde 30 seviyelerine ineceğini öngörüyor.

Ankete göre, politika faizinin gelecek yılın ilk çeyreğinde yüzde 42,5, ikinci çeyreğinde ise yüzde 35 seviyesine düşmesi bekleniyor. Faiz indirimi döngüsünün üçüncü çeyrekte tamamlanacağı ve politika faizinin yüzde 30 seviyesinde sabit kalacağı öngörülüyor.

Enflasyon ve Cari Açık Tahminleri

Sıkı politikalar, mali tedbirler ve baz etkilerinin de yardımıyla Türkiye’de enflasyon, Mayıs ayında yüzde 75,45 seviyesinden Eylül ayında yüzde 49,38‘e geriledi. Ekonomistlerin medyan tahminine göre, enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 43,5‘e, 2025 sonunda ise yüzde 25,2‘ye düşmesi bekleniyor.

Ayrıca, cari açık konusunda da ekonomistler hükümetin tahminlerinin bir miktar üzerinde rakamlar öngörüyor. 2024 yılı için cari açığın GSYH’nin yüzde 1,8‘i olacağı tahmin ediliyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: