Reel Kesim Güven Endeksi Eylülde Arttı: İhracat Sipariş Beklentileri Yükseliyor

Eylül 2024'te mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi 0,3 puan artarak 98,8 seviyesinde gerçekleşti. İhracat sipariş miktarları artış bekliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Eylül 2024’e ait Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verilerini açıkladı. Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 0,3 puan artarak 98,8 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki ayda bu veri 98,5 olarak kaydedilmişti.

Mevsimsellikten Arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi Artış Gösterdi

TCMB’nin verilerine göre, mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) ise bir önceki aya göre 1,2 puan artarak 99,2 seviyesine yükseldi. Endekse olumlu katkı sağlayan faktörler arasında, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve mevcut sipariş miktarlarına ilişkin iyileşmeler yer alırken, üretim hacmi ve genel gidişata dair değerlendirmeler ise endeksi olumsuz yönde etkiledi.

Endeksin Detayları

Anket sonuçlarına göre, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler bir önceki aya göre zayıfladı. Bununla birlikte, gelecek üç aya yönelik ihracat sipariş miktarı artış beklentileri güçlenirken, iç piyasa sipariş miktarı ve üretim hacmi beklentilerinin zayıfladığı gözlemlendi.

Yatırım ve Maliyet Beklentileri

Sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin artış beklentileri bir önceki aya göre güçlenirken, gelecek üç aydaki istihdam beklentilerinin zayıfladığı belirtildi. Ayrıca, gelecek üç aya dair satış fiyatı artış beklentileri güçlenirken, ortalama birim maliyetlerin artış beklentilerinin zayıfladığı görüldü.

ÜFE Beklentisi Geriledi

Eylül ayında, gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi, bir önceki aya göre 2,5 puan azalarak %49,2 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum, maliyet baskılarında bir miktar rahatlama yaşanabileceğini işaret ediyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: