Prof. Dr. Hakan Kara: “Moral Bozmak İstemem Ama Bunlar İyi Günlerimiz”

Ekonomide veriler daralmaya işaret ederken, ekonomistler uyardı. Prof. Dr. Ali Hakan Kara, "Moral bozmak istemem, ama bunlar daha iyi günlerimiz" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan Reel Kesim Güven Endeksi, ekonomide durgunluk beklentilerini artırırken, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) da ekonomide küçülme öngörüyor. BETAM’ın nisan, mayıs ve haziran ayı GSYH öncü göstergelerine dayanan hesaplamalarına göre, Türkiye ekonomisinin 2024 yılının ikinci çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 0,6 oranında küçülmesi bekleniyor.

Mevsim ve Takvim Etkilerinden Arındırılmış Veriler

BETAM’ın yaptığı açıklamaya göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yapılan hesaplamalar, 2024 yılının ikinci çeyreğinde GSYH’nin bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,7 oranında azalacağını gösteriyor. Bu durum, ekonomide yavaşlama ve durgunluk endişelerini pekiştiriyor.

Uzmanlardan Ekonomik Görünüm Yorumu

TCMB eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, TCMB’nin açıkladığı Reel Kesim Güven Endeksi verilerini yorumlayarak, ekonominin daha da zor günlerle karşılaşabileceğini ifade etti. Kara, “Moral bozmak istemem, ama bunlar daha iyi günlerimiz,” diyerek ekonominin mevcut durumunu değerlendirdi.

TEPAV Makroekonomi Çalışmaları Program Direktörü Dr. Ali Çufadar ise durgunluk göstergelerinde kredi kısıtlarına dikkat çekti. Çufadar, yerel seçim sonrası ekonominin hızla soğuma işaretleri verdiğini belirtti ve kredi kartı harcamaları ile iç talebin canlı olmasına rağmen, TCMB’nin KOBİ TL kredi kısıtlamalarının ekonomiye etkisini vurguladı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: