Pfizer Hisselerine 1 Milyar Dolarlık Müdahale: Starboard Devreye Girdi

Starboard Value, Pfizer’a 1 milyar dolarlık yatırım yaptı. Covid-19 sonrası performansı düşen Pfizer, bu yatırımın ardından yeniden toparlanmayı hedefliyor.

Pfizer, Covid-19 aşılarına olan talebin azalmasıyla hisse değerlerinde ciddi bir düşüş yaşadı. Bu durum, aktivist yatırımcı Starboard Value‘yu harekete geçirdi ve yatırımcı, ilaç devine yaklaşık 1 milyar dolarlık hisse yatırımı yaptı. Starboard, bu hamlesiyle şirketin performansını tersine çevirmeyi hedefliyor.

Pfizer’ın Performansı ve Starboard’un Müdahalesi

Starboard Value, Pfizer’ın yaklaşık %0,85 hissesini alarak şirkete destek oldu. Pfizer, 162 milyar dolar piyasa değerine sahip olmasına rağmen, Covid-19 aşılarına olan talebin azalmasıyla birlikte rekor seviyelerden düşüş yaşadı. Özellikle 2021 sonunda zirveye ulaşan hisseler, bugüne kadar yarı yarıya düştü. Buna karşılık, S&P 500 endeksi bu yıl %21’lik bir artış gösterdi, ancak Pfizer bu yükselişten faydalanamadı.

Starboard’un bu müdahalesiyle şirketin iki eski yöneticisi olan Ian Read ve Frank D’Amelio‘ya başvurulduğu ve her iki yöneticinin de Pfizer’a yardımcı olmak istediği ifade edildi. Ian Read, 2010-2018 yılları arasında Pfizer’ın CEO’luğunu yapmış ve mevcut CEO Albert Bourla‘yı seçmişti. Frank D’Amelio ise 2007’den 2021’e kadar şirketin finans müdürü olarak görev aldı.

Covid-19 Sonrası Zorluklar

Pandemi döneminde Pfizer, rekor sürede Covid-19 aşısı geliştirerek toplulukların yeniden açılmasına ve çocukların okula dönmesine katkıda bulundu. 2022 yılında, Pfizer’in aşısı ve Paxlovid adlı Covid-19 ilacı, 100 milyar doları aşan satış rakamına ulaştı. Ancak dünya normale dönerken, Pfizer için zorlu bir dönem başladı. Şirketin diğer ürünleri, Covid-19 aşı ve ilaç satışlarındaki düşüşü telafi edemedi.

Özellikle Eli Lilly ve Novo Nordisk gibi rakipleri büyük başarılar elde ederken, Pfizer’ın kilo verme hapı konusundaki ilk girişimi hayal kırıklığı yarattı. Şimdi ise Pfizer, obezite karşıtı ilacının günde bir kez alınan bir versiyonunu geliştirmeye odaklanmış durumda.

Pfizer’ın Geleceği: Kanser İlaçlarına Yatırım

Pfizer, geleceğini büyük ölçüde kanser ilaçları üzerine kuruyor. Geçtiğimiz yıl 43 milyar dolar harcayarak biyoteknoloji şirketi Seagen‘i satın aldı. Seagen, antikor-ilaç konjugatları olarak bilinen ve kanser tedavisinde önemli bir yenilik sunan ilaçlarıyla biliniyor. Pfizer, bu ilaçların 2030 yılına kadar yıllık 10 milyar dolarlık satış getireceğini öngörüyor.

Starboard’un Önceki Yatırımları

Starboard Value, teknoloji ve sağlık sektörlerinde çeşitli yatırımlarla biliniyor. Yatırım şirketi, 2019 yılında Bristol-Myers Squibb’in rakibi Celgene’i satın almak için yaptığı 74 milyar dolarlık anlaşmayı iptal ettirmek için girişimde bulunmuş ancak başarılı olamamıştı. Ayrıca, 2019 yılında sağlık teknolojileri şirketi Cerner‘da yönetim kurulu üyeliği kazanarak adını duyurdu.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: