Petrol Fiyatlarında Sert Düşüş: Brent 75 Dolar, ABD Ham Petrolü 71 Dolar!

Petrol, Ortadoğu'daki tansiyon ve Çin'in teşvik paketlerinin ardından geriledi. Brent petrol 75 dolara, ABD ham petrolü ise 71 dolara düştü.

Petrol, Ortadoğu’da artan gerilimler ve Çin’in teşvik paketleri sonrasında yaşanan büyük artışın ardından yönünü aşağı çevirdi. Petrol fiyatları, bir haftadan uzun süredir kaydettiği en büyük yükselişi durdurdu ve aşağı yönlü hareketine başladı.

25 Eylül 2024 Çarşamba günü itibarıyla, Brent ham petrolü Salı günü yüzde 1,7 yükselmiş olmasına rağmen, varil başına 75 dolar seviyesine yakın işlem gördü. Aynı zamanda, ABD ham petrolü 71 doların üzerine çıktı.

İran Cumhurbaşkanı Masoud Pezeshkian, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının “cevapsız kalmayacağını” belirtti. Ayrıca, Batılı ülkeleri nükleer anlaşmaya geri dönmeye ve İran’a uygulanan yaptırımları kaldırmaya çağırdı. Bu gerilimler, petrol piyasaları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.

Diğer yandan, Çin Merkez Bankası tarafından açıklanan kapsamlı teşvik paketi dünya genelinde hisseleri yukarı çekerken, bu teşviklerin petrol talebini artırıp artırmayacağı henüz netleşmedi. Çin’in en büyük petrol ithalatçısı olarak enerji talebine nasıl etki edeceği ise belirsizliğini koruyor.

Petrol Piyasalarındaki Durum

Ham petrol fiyatları bu yıl ılımlı bir düşüş eğiliminde seyrediyor. Bunun nedeni, Asya’nın en büyük ekonomisi olan Çin’deki kasvetli ekonomik görünüm ve OPEC+‘ın daha yüksek arz beklentisi olarak gösteriliyor.

Salı günü yapılan açıklamalarda, üretici gruplar küresel petrol talebinin yüzyılın ortasına kadar büyümeye devam edeceği yönündeki görüşlerini yineledi. Aynı zamanda, Amerikan Petrol Enstitüsü’ne göre, ABD’deki ticari ham petrol stokları geçen hafta 4,34 milyon varil azaldı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: