Petrol Fiyatları 9 Ayın Dibinde: Libya ve Talep Endişeleri Etkili Oldu

Petrol fiyatları, Libya'daki anlaşmazlıkların çözümüne dair beklentiler ve ABD'nin durgunluk endişeleriyle son 9 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Petrol fiyatları, Libya’da petrol üretiminin durdurulmasına ilişkin kararın yeniden gözden geçirileceğine dair beklentilerle birlikte sert bir düşüş yaşadı. Brent petrol fiyatı dün %5’e yakın değer kaybederek, bugün de düşüşünü sürdürdü ve 72 dolar seviyesine gerileyerek yaklaşık 9 ayın en düşük seviyesine ulaştı.

Brent ham petrolü, dün %4,9 oranında düşüş yaşadıktan sonra, bugün saat 10.49 itibarıyla %1,33 daha gerileyerek 72,77 dolara düştü. ABD Batı Teksas ham petrol kontratları da dünkü %4,4’lük düşüşün ardından 42 sent veya %0,58 değer kaybıyla 69,93 dolara indi.

Piyasaları Hangi Faktörler Baskıladı?

Fujitomi Securities analisti Toshitaka Tazawa, Libya’daki anlaşmazlıkların çözümüne yönelik beklentilerle Asya’da satışların devam ettiğini belirtti. Ayrıca Çin ve ABD’den gelen zayıf ekonomik veriler, durgun talep endişelerini artırarak piyasalara baskı uyguladı.

Brent petrolde teknik olarak 76,37 ile 78,98 dolar aralığı direnç, 72,33 ile 70,90 dolar aralığı ise destek olarak izleniyor.

Libya Krizi ve Petrol Fiyatları

Libya’nın doğusundaki Temsilciler Meclisi tarafından atanan hükümet, Merkez Bankası’nın yönetimi konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle 26 Ağustos’ta tüm petrol sahaları, limanlar ve kurumlarda “mücbir sebep” ilan etmişti. Bu karar üretimin ve ihracatın durdurulması anlamına geliyordu.

Dün, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) ilgili taraflar arasında Merkez Bankası krizinin çözümüne yönelik ilk müzakerelerin başladığını duyurdu. Bu uzlaşma, petrol piyasalarındaki arz endişelerini hafifletti ve fiyatlarda aşağı yönlü hareketi destekledi.

ABD Ekonomik Verileri ve Talep Endişeleri

Ayrıca, dün açıklanan ABD makroekonomik verileri, dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ülkede resesyon ihtimalinin güçlendiğini gösterdi. Bu durum küresel talep artışına ilişkin endişeleri artırarak fiyatların düşmesine neden oldu.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: