OVP’de Ücret Artışları Nasıl Belirlenecek? Kritik Sorular Cevapsız Kaldı

Orta Vadeli Program’da ücret artışlarının nasıl belirleneceği belirsiz kaldı. Enflasyon farkı mı yoksa hedef enflasyon mu esas alınacak, merak ediliyor.

2025-2027 yıllarına ilişkin ekonominin yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program (OVP), dün üst düzey katılımla açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından tanıtılan programa, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel de katıldı.

Kritik Sorular Cevapsız Kaldı

Toplantı, planlanan saatten 20 dakika gecikmeli başladı. Cevdet Yılmaz, yaklaşık iki saat süren bir sunum yaptıktan sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Ancak sorulara net yanıtlar verilmedi. Büyümede yumuşak iniş olacak mı, vergi paketi beklentileri karşılayacak mı, faiz indirimi olacak mı gibi birçok soruya yanıt alınamadı.

Ücret Artışları Nasıl Belirlenecek?

En çok merak edilen sorulardan biri de ücret artışlarının nasıl belirleneceğiydi. Ücret artışlarının, gerçekleşen enflasyon mu yoksa hedef enflasyon mu dikkate alınarak yapılacağına dair açıklama yapılmadı. Bu belirsizlik, 2025 yılı için çalışanlar ve emekliler açısından büyük önem taşıyor.

Özellikle asgari ücrette 2025 yılı artış oranı için beklenen enflasyon dikkate alınırsa, çalışanlar için 2024 yılı kadar zorlu bir yıl olabileceği öngörülüyor. Benzer şekilde, emekli aylıklarına enflasyon farkı dışında refah payı verilip verilmeyeceği de henüz netleşmiş değil.

Orta Vadeli Program’da Esnek Çalışma

OVP’de ayrıca esnek çalışma ile ilgili yeni düzenlemelere dair tarih de açıklandı, ancak detaylara ilişkin daha fazla bilgi verilmedi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: