Ortadoğu Alev Alıyor: İsrail ve İran Gerginliği Piyasaları Altüst Etti

İsrail ve Lübnan arasındaki çatışmalar küresel piyasaları sarstı. Biden, İsrail'e İran’ın nükleer tesislerine saldırmama çağrısı yaptı. Ortadoğu'daki gerginlikler petrol fiyatlarını yükseltti.

İsrail, Lübnan‘ın güneyinde Hizbullah ile çıkan çatışmalarda sekiz askerinin öldüğünü açıkladı. İsrail’in genişleyen kara harekatında ilk kayıplarını verdiği belirtilirken, ABD Başkanı Joe Biden İsrail’e, İran’ın nükleer tesislerine yönelik bir saldırı düzenlememesi çağrısında bulundu. Orta Doğu’daki bu gelişmeler, küresel piyasalarda belirsizliği artırdı.

Küresel Piyasalarda İsrail Gerginliği

Wall Street endeksleri, ABD’de açıklanan güçlü işgücü piyasası verilerinin ardından Fed’in büyük bir faiz indirimi yapacağı beklentilerini azalttı ve günü yatay tamamladı. İsrail’in İran’a yönelik olası bir misilleme saldırısı ise piyasalarda tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Vadeli endeksler hafif ekside seyrederken, Asya’da Hong Kong borsası sert düşüşler yaşadı.

Asya Piyasalarında Sert Düşüşler

Çin‘deki resmi tatil sürerken, Hong Kong borsasında işlem gören Çin hisseleri yüzde 4,9’a varan kayıplarla ekonomiyi canlandırmaya yönelik iyimserliği sona erdirdi. Hang Seng Endeksi, son iki yılın en büyük gün içi düşüşünü yaşayarak yüzde 4,5 değer kaybetti.

Japon hisseleri, Ishiba’nın faiz artışına karşı açıklamaları sonrası yükseldi. Topix Endeksi, yüzde 1‘in üzerinde artış kaydederek ralli yaptı. Yen, dolar karşısında son bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

Brent Petrol Fiyatları Yükselişte

İsrail’in Lübnan ve İran ile yaşadığı gerilim, enerji piyasalarını da sarstı. Brent ham petrolü, Ağustos ayından bu yana en uzun günlük kazanç serisini gerçekleştirerek varil başına 75 dolar seviyesine tırmandı. ABD tipi ham petrol ise 71 dolar seviyesine yaklaştı.

Citigroup‘a göre, İsrail’in İran’ın ihracat kapasitesine yönelik büyük bir saldırısı, günlük 1,5 milyon varillik arzı piyasadan çekebilir. Küçük altyapıların vurulması halinde ise 300 bin ila 450 bin varil üretim kaybı yaşanabileceği tahmin ediliyor.

Biden’dan İsrail’e Uyarı

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in misilleme olarak İran’ın nükleer tesislerine saldırmaktan kaçınması gerektiğini vurguladı. Tahran’ın füze saldırılarının ardından İsrail’in karşılık vereceği beklentisi, petrol fiyatlarında yükselişe neden oldu. G-7 liderleri de bölgedeki gerilimi azaltmak için diplomatik çözüm çağrısında bulundu.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: