Nobel Ödüllü Ekonomist Krugman: “Türkiye, Arjantin Senaryosundan Kurtuldu”
Nobel Ödüllü ekonomist Paul Krugman, Türkiye’nin ekonomisine dair önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye İş Bankası’nın kuruluşunun 100. yılı kapsamında düzenlenen “Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış Konferansı”nda konuşan Krugman, Türkiye’nin, ekonomik zorluklarına rağmen “en kötüsünden kaçındığını” ve doğru politikalarla yabancı yatırımcıları çekmenin zor olmayacağını ifade etti.
“Türkiye En Kötüsünden Kaçındı, Arjantin Senaryosu Görmüyoruz”
Paul Krugman, Türkiye ekonomisi hakkında iyimser bir tablo çizdi. Türkiye’nin enflasyonla mücadelesine değinen Krugman, “Türkiye, modern dünyada nadir görülen türden bir enflasyon sorunu yaşadı ancak en kötüsünden kaçınmayı başardı. Türkiye, Arjantin’in 2002’de yaşadığı ekonomik krize benzer bir senaryo yaşamıyor” diyerek Türkiye’nin potansiyel krizleri atlattığını belirtti.
“Doğru Politikalarla Yabancı Yatırımcıları Çekmek Zor Olmayacak”
Krugman, Türkiye’nin doğru bir maliyet ortamı sağladığını ve bu durumun yabancı yatırımcıları çekmede önemli bir rol oynayacağını söyledi. “Türkiye doğru yerde ve çok iyi bir maliyet ortamı var. Yabancı yatırımcıları çekmek zor olmayacak” diyen Krugman, Türkiye’nin ekonomik politikalarının iyileştiğine dair iyimser olduğunu dile getirdi.
“Türkiye Nadir Görülen Bir Enflasyon Sorunu Yaşadı”
Türkiye’nin geçmiş dönemde karşı karşıya kaldığı enflasyon sorununu da değerlendiren Krugman, şunları söyledi:
“Türkiye’de açıkçası modern dünyada nadir görülen türden ciddi bir enflasyon sorunu yaşandı. Ancak gerçek ekonomi, korkulduğu kadar zarar görmedi. Türkiye, büyümeyle birlikte düşük bir enflasyon beklentisine sahip. Bu konuda iyimserim ve Türkiye’nin doğru politikalar izlediğini düşünüyorum.”
Fed ve Faiz İndirimi Hakkında Görüşleri
Krugman ayrıca, Fed’in faiz indirimi politikası hakkında da görüş bildirdi. Fed’in faiz oranlarını düşürmeye devam edeceğini öngören Krugman, bunun gelişmekte olan ülkeler için olumlu etkiler yaratacağını belirtti. “Faiz indirimleri, gelişmekte olan ülkelerde borç yükünü azaltacak ve yatırım teşviklerini artıracak” dedi.