Morgan Stanley’den Türkiye Raporu: Faiz Değişikliği Beklenmiyor

Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bu yıl politika faizinde değişiklik yapmayacağını öngörüyor. İç talepteki yavaşlama ve enflasyon beklentileri değerlendirildi.

Morgan Stanley, gelen ekonomik verilerin ardından yaptığı analizde Türkiye’de politika faizinin bu yıl değişmeyeceği yönündeki beklentisini korudu. Kurum, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın iç talepte yaşanan yavaşlamanın hızı konusunda rahat olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyon Verileri ve TCMB’nin Parasal Duruşu

Ağustos ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından yayımlanan, ekonomist Hande Küçük imzalı raporda, “Bugünkü enflasyon verisi TCMB’nin yönlendirmeleri ve piyasa beklentileri ile büyük ölçüde uyumlu olsa da, hizmet enflasyonunun halen yüksek ve yapışkan seyretmesi ve son enerji fiyat artışlarının potansiyel yansımaları, bize göre TCMB’nin sıkı parasal duruşunu sürdürmesine ve iletişimde sıkılaştırma eğilimini korumasına yol açacaktır,” ifadelerine yer verildi.

TCMB’nin Sıkılaştırma Kararlılığı

Raporda, “Bu durum, PPK’nın geçen aydan itibaren hizmet enflasyonuna ve geniş tabanlı enflasyon beklentilerine yaptığı vurguyu artırmasıyla uyumlu olacaktır. TCMB’nin son dönemde aldığı makroihtiyati sıkılaştırma tedbirlerinin, büyümede süregelen zayıflamaya rağmen finansal koşulların sıkı tutulmasına yönelik kararlılığın altını çizmesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz,” denildi.

İç Talepte Yavaşlama ve Enflasyon Beklentileri

Morgan Stanley, TCMB’nin iç talepteki yavaşlamanın ivmesi konusunda rahat göründüğünü belirtti. Notta, “TCMB analistleri tarafından 2. Çeyrek GSYH’ye ilişkin olarak bugün erken saatlerde yayınlanan bir blog yazısında, köprü günlerinin zayıf sanayi baskısı üzerindeki etkisine dikkat çekilerek, ekonomik faaliyetin ana eğiliminde dezenflasyonu destekleyecek şekilde ılımlı ancak kademeli olarak artan bir düşüş olduğu sonucuna varıldı,” ifadeleri yer aldı.

Enflasyon Tahminleri ve Yıl Sonu Beklentileri

Raporda, “Yavaşlayan iç talebin aylık enflasyonun ana eğilimi üzerindeki etkisinin, uygulanan enerji zamlarının ve okula dönüş fiyatlandırmasının etkisinin geçmesiyle birlikte ekim ayından itibaren daha görünür hale geleceğine inanıyoruz. Yıllık enflasyon tahminimizi 2024 yıl sonu için yüzde 42,4 ve 2025 yıl sonu için yüzde 25,2 olarak koruyoruz,” değerlendirmeleri yapıldı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: