Morgan Stanley: Trump Tarifesi Enflasyonu Tetikleyecek, Büyümeyi Yavaşlatacak

Morgan Stanley, ABD’de gümrük vergilerinin artırılması senaryosunun enflasyonu yükselteceğini ve büyümeyi yavaşlatacağını öngörüyor. İstihdamda da ciddi düşüş bekleniyor.

Morgan Stanley ekonomistleri, ABD’de Cumhuriyetçilerin teklif ettiği gümrük vergisi artışlarının uygulanmasının, ülkede enflasyonu yükselteceğini ve istihdamı azaltacağını öngörüyor. Seth Carpenter liderliğindeki ekonomistler, pazartesi günü yayımladıkları bir notta, gümrük vergilerinin tam olarak uygulanması durumunda enflasyonda kısa vadeli bir artış ve GSYİH büyümesinde gecikmeli bir yavaşlama yaşanacağını tahmin etti.

Gümrük Vergisi Senaryosu

Modelde, Donald Trump’ın başkan olduğu bir senaryoya dayandırılan tahminlerde, küresel ithalata yüzde 10, Çin’den yapılan ithalata ise yüzde 60 oranında ek gümrük vergisi uygulanması ele alınıyor. Bu, ABD endüstrilerinin yarısı için ortalama yüzde 25-35 arası yüksek gümrük vergileri anlamına geliyor.

Enflasyon ve GSYİH Üzerinde Etkiler

Ekonomistlere göre, gümrük vergileri enflasyon üzerinde hızlı bir etki yapacak. Morgan Stanley’nin modeline göre, PCE enflasyonu dört çeyrek boyunca 0,9 yüzde puan artabilir. Yüksek vergiler, aynı zamanda tüketimi ve yatırım harcamalarını azaltarak büyümeyi olumsuz etkileyebilir. Bu senaryoda, GSYİH büyümesi birkaç çeyrek boyunca 1,4 yüzde puan yavaşlayabilir.

İstihdamda Düşüş Beklentisi

ABD’de istihdam büyümesi bu yıl ortalama ayda 184 bin iken, Morgan Stanley senaryosuna göre bu rakam 50,000 ila 70,000’e kadar düşebilir. Vergilerin özellikle yatırım ve tüketim üzerinde baskı yaratacağı öngörülüyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: