Morgan Stanley: TCMB, Faiz İndirimine Asgari Ücret Zammı Sonrası Başlayabilir

Morgan Stanley, TCMB'nin Eylül PPK toplantısında faiz oranlarını sabit tutacağını ve 2025 yılı başındaki asgari ücret zamlarının faiz indirim kararını etkileyeceğini öngörüyor.

Morgan Stanley, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Eylül Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında temkinli bir yaklaşım sergileyeceğini öngördü. 2025 yılının başında yapılacak maaş zamlarıyla ilgili belirsizliklerin de bu kararda etkili olacağını belirtti.

Temkinli Faiz Kararı Beklentisi

Morgan Stanley Ekonomisti Hande Küçük, hazırladığı raporda, TCMB’nin politikadaki potansiyel riskler nedeniyle faiz oranlarını sabit tutacağını ve sözlü yönlendirmesinde de temkinli bir duruş sergileyeceğini öngördü. Raporda, enflasyon verilerinde beklenmedik bir düşüş olmadığı sürece, aralık ayında faiz indirimi yapmanın riskli olacağı ifade edildi. Çünkü 2025 yılı asgari ücret artışının boyutuna dair belirsizliğin aralık ayı toplantısından sonra çözüleceği düşünülüyor.

Faiz İndirimi Döngüsü Başlayabilir

Küçük, faiz indirimlerinin 2025 yılına kalmasının, geçici de olsa alışılmadık derecede yüksek reel faiz seviyeleri anlamına geldiğini belirtti. Ancak ocak ayındaki maaş zamları ve fiyat artışlarının enflasyon ve döviz kurlarına etkisinin sınırlı olabileceğini vurguladı. Küçük ayrıca, bu durumun kesintisiz bir faiz indirimi döngüsünün önünü açabileceğini ve makro ihtiyati tedbirlerin yarattığı finansal sıkılığı hafifletebileceğini de ekledi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: