Marketlerde Zam Dalgası Başladı: Etiketler Yeniden Değişiyor

Marketlerde yeni zam dalgası başladı. Ayçiçeği yağı, süt ürünleri ve temizlik malzemelerinde fiyatlar yeniden arttı. Marketler maliyet artışlarını gerekçe gösteriyor.

Son dönemde marketlerde yeni bir zam dalgası yaşanıyor. Asgari ücret zammı henüz açıklanmamış olmasına rağmen birçok ürünün fiyatında artışlar gözleniyor. Ayçiçeği yağı, zeytinyağı, süt ürünleri, çay, şeker, tuvalet kâğıdı ve temizlik ürünleri gibi temel ihtiyaç maddelerinde etiketler yeniden değiştirildi. Bu durum, vatandaşların bütçelerini zorlamaya başladı.

Fiyat Farkları Dikkat Çekiyor

Türkiye genelinde marketler arasında büyük fiyat farkları da göze çarpıyor. Aynı cadde üzerinde yer alan iki markette aynı ürünün fiyatında 51 liralık bir fark tespit edildi. Bu fark, tüketicilerin hangi markette alışveriş yapacaklarını dikkatlice seçmeleri gerektiğini bir kez daha gösterdi.

Marketlerin Savunması: ‘Giderlerimiz Artıyor’

Market yetkilileri, yaşanan fiyat artışlarını girdi maliyetlerindeki yükselme ve lojistik giderleri ile açıklıyor. Bir zincir mağazanın bölge müdürü, şu açıklamayı yaptı:
“Üretim maliyetlerindeki artış ve enerji giderleri, fiyatların yükselmesine neden oluyor. Aynı zamanda toptancılar ve üreticilerden gelen ürünler de zamlanıyor. Bu zamlar, marketlerin ayakta kalması için gerekli adımlar. Ayrıca iş yeri kiralarında da %60’ı geçen artışlar söz konusu.”

Ticaret Bakanlığı’nın Müdahalesi

Ticaret Bakanlığı ise, fiyat artışlarını yakından takip ediyor. 15 Eylül itibarıyla yapılan denetimlerde, 1.274 tüzel ve gerçek kişiye toplamda 327 milyon TL’den fazla ceza kesildiği açıklandı. Bakanlık, denetimlerin devam edeceğini ve fırsatçılık yapanlara karşı sıkı önlemler alacağını belirtti. Ayrıca, stokçuluk ve fırsatçılık yapan şirketlerin üç kere yakalanması durumunda kapatma cezası uygulanacağı uyarısı yapıldı.

Fiyat Artışları Vatandaşı Zorluyor

Marketlerde yaşanan zam furyası, vatandaşların alım gücünü olumsuz etkiliyor. Özellikle temel ihtiyaç ürünlerindeki bu artışlar, halkın tepkisine yol açarken, marketlerin maliyet artışlarına dayanan savunmaları pek çok kişi tarafından yeterli bulunmuyor. Ticaret Bakanlığı’nın aldığı önlemler ise piyasada bir denge sağlamaya çalışsa da, fiyatlardaki yükselişin önüne geçmekte zorlanılıyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: