Maliye Mobilya Sektöründeki Kayıt Dışı Faaliyetlere Büyük Darbe: 53 Milyon Lira Ceza!

Maliye Bakanlığı, mobilya sektöründe kayıt dışı faaliyetlere karşı büyük bir denetim başlattı. 53 milyon lira ceza kesildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mobilya sektöründeki kayıt dışı faaliyetleri radarına aldı. Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye genelinde 29 ilde eş zamanlı olarak 17 bin 258 mobilya işletmesini denetledi. Bu denetimlerde, yaklaşık 53 milyon lira suistimal cezası kesildi.

Kapsamlı Denetimler ve Tespitler

Denetimler, bir ay boyunca mobilya sektöründe üretim zincirine dahil olan tüm alanlarda gerçekleştirildi. İstanbul’da MODOKO ve MASKO, Ankara’da Siteler gibi mobilya üretim ve satış merkezlerinde yoğunlaşan denetimlerde, işletmelerin kayıt dışı faaliyetleri, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı, belge düzenine uyum, doğru KDV oranı uygulanması ve kayıt dışı işçi çalıştırılması gibi konular mercek altına alındı.

Milyonlarca Lira Kayıt Dışı Hasılat

Denetimlerde 42,3 milyon lira hasılatın kayıt dışı bırakıldığı tespit edildi. Ayrıca, 4 bin 727 mükellefin başkasına ait IBAN kullanarak tahsilat yaptığı, 61 mükellefin ise işletmeye ait olmayan POS cihazı kullandığı belirlendi. Denetimlerde, 463 iş yerinin mükellefiyet kaydı olmadan faaliyet gösterdiği, 52 işçinin ise kayıt dışı çalıştırıldığı saptandı ve bu durum Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirildi.

Vergi İncelemeleri Başladı

Ekipler, kayıt dışı çalıştığı tespit edilen ve kayıt uyumsuzluğu bulunan firmalarda fiili envanter çalışması yaparak mal sayımı gerçekleştirdi. Yapılan tespitler doğrultusunda gerekli vergi incelemelerine de başlandı. Bakan Mehmet Şimşek, denetimlerin tüm mükellefler kayıt altına alınıncaya kadar devam edeceğini belirtti ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin dozunu artıracaklarını vurguladı.

Maliye Bakanı Şimşek: “Denetimler Artarak Sürecek”

Bakan Şimşek, “Çok kazanandan ve kayıt dışı olandan vergi almak için ne gerekiyorsa yapacağız. Denetimlerimiz, sektörler kayıt dışı faaliyet gösterenlere odaklanıyor. Maliye mutlaka kapınızı çalacak” dedi. Şimşek, vergide adalet ve etkinliğin hedeflendiğini belirterek, dürüst mükelleflerin her zaman yanında olacaklarını vurguladı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: