Mahfi Eğilmez: “Yoksullukla Savaşan Ücretliye Düşük Zam Yaparak Enflasyonla Mücadele Edilemez”
İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, IMF’nin Türkiye’ye ilişkin hazırladığı raporu sosyal medya hesabından değerlendirdi. Eski Hazine Müsteşarı, akademisyen ve yazar olan Eğilmez, raporda Haziran 2023’ten bu yana atılan adımlardan övgüyle söz edildiğini, ancak daha sıkı adımlar atılmasının önerildiğini belirtti.
Enflasyonla Mücadelede Ücret Politikaları
Eğilmez, IMF’nin ücret artışlarının geçmiş enflasyona göre değil, gelecekte beklenen enflasyona göre yapılması yönündeki önerisine eleştiriler getirdi. Eğilmez, şu soruları gündeme taşıdı:
“Geçmişteki enflasyonu kim yaşadı? Ücretli, artan hayat pahalılığı karşısında sürekli geriye gitmedi mi? Geçmişin tazminatını onlara ödemek gerekmiyor mu?”
IMF’nin Görevi ve Yapısal Reformlar
Eğilmez, IMF’nin sosyal ve siyasal yapıyla ilgili öneri getirmediğini, görevlerinin ekonomiyle sınırlı olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, IMF’nin yapısal uyumlandırma önerileri ile kendi önerdiği yapısal reformlar arasında büyük farklar olduğunun altını çizdi.
Sosyal Gerilim ve Enflasyon Mücadelesi
Ücretleri enflasyon kadar artırmamanın yalnızca sosyal gerilimi artıracağını belirten Eğilmez, şu ifadelere yer verdi: “Vergisini ödememiş, kayıt dışına çıkmış ve bu yolla elde ettiği geliri lüks içinde sergileyen insanların varlıklarını servet beyanı getirerek vergilendirmek yerine, yoksullukla mücadele eden ücretliye düşük zam yaparak enflasyonla mücadele edilemez.”
Eğilmez, yüksek enflasyonla mücadelede fiyatların, ücretlerin ve diğer sözleşmelerin (kiralar gibi) yıllık olarak ve ileriye dönük enflasyona göre belirlenmesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, göreli fiyatlar ayarlandıktan sonra, geriye dönük endekslemenin ortadan kaldırılması ve kamu sektörü tarafından yönetilen fiyatların üretim ve bakım maliyetleriyle uyumlu hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.