Mahfi Eğilmez: “Faiz ve Enflasyon Dengesi Bozuldu, Fahiş Fiyatlar Kaçınılmaz”

Mahfi Eğilmez, devalüasyon beklentisi ve fahiş fiyat artışlarını analiz ederek, bozulmuş ekonomik dengelerin sadece faiz artırımıyla düzelmeyeceğini vurguladı.

Deneyimli iktisatçı ve eski Hazine Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, ekonomideki güncel gelişmelere dair dikkat çekici değerlendirmelerini paylaşmaya devam ediyor. Eğilmez, sosyal medya platformu X (Twitter) hesabından yaptığı açıklamalarda, toplumda artan devalüasyon beklentisi ve fahiş fiyat oluşumları üzerine önemli tespitlerde bulundu.

Fiyat Artışları ve Devalüasyon Beklentisi

Mahfi Eğilmez, Türkiye’de kur seviyesinin düşük kaldığını düşünen birçok kişi ve esnafın, fiyatları ileriye dönük olası bir kur düzeltmesine göre yüksek tuttuğunu ifade etti. Eğilmez’e göre, toplumda yaygın bir şekilde devalüasyon beklentisi hakim. Bu durum, esnafın fiyatları yüksek seviyede tutmasına yol açarken, fiyatlardaki anormalliklerin esnafın açgözlülüğü ile tamamen açıklanamayacağını belirtti. Eğilmez, özellikle 2021 Eylül ayına kadar böyle bir aşırı fiyatlama davranışının gözlenmediğini de ekledi.

Faiz ve Enflasyon Dengesi Bozuldu

Mahfi Eğilmez, Eylül 2021 öncesi Türkiye ekonomisinde faiz ve enflasyon dengelerinin iyi kötü yerinde olduğunu, ancak faizin enflasyonun altına düşürülmesiyle tüm dengelerin bozulduğunu ifade etti. Faiz politikalarında yapılan bu değişikliğin ahlak, yönetim ve sosyal bozulmaları da beraberinde getirdiğini vurguladı. Eğilmez, bozulan ekonomik dengelerin diğer alanlarda zincirleme reaksiyonlara yol açtığını belirtti.

Faiz Artışı Tek Başına Yeterli Değil

Mahfi Eğilmez, mesajında faiz artışlarının tek başına yeterli olmadığını da dile getirdi. “Ekonomiyle birlikte bozduğumuz bütün dengeleri yeniden eski yerine getirmeden buradan çıkamayız” diyen Eğilmez, sadece faiz artırımı ile ekonominin eski dengesine dönmesinin mümkün olmadığını belirtti. Ona göre, ekonomide görülen geçici düzelmeler, gerçek bir çıkış anlamına gelmez ve bozulan tüm dengelerin yeniden yapılandırılması gerekir.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: