Küresel Piyasalar, Jackson Hole Toplantısına Kilitlendi

Küresel piyasalar, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'na odaklandı. ABD'de açıklanan ekonomik veriler, pozitif beklentileri güçlendirdi ve Fed'in gelecekteki politika adımları merakla bekleniyor.

Dünya genelinde açıklanan ekonomik veriler, gelecek döneme ilişkin pozitif beklentilerin güçlenmesine neden oldu. Özellikle ABD’de istihdam piyasasının zayıflaması ve enflasyonun yavaşlaması, küresel piyasalarda risk iştahını artırdı. Geçen hafta açıklanan enflasyon verilerinin, fiyat baskılarının hafiflediğine işaret etmesinin ardından gelen perakende satış verileri de tüketici harcamalarının güçlü kalmaya devam ettiğini gösterdi.

ABD Ekonomisinde İyileşme Sinyalleri

Temmuz ayında ABD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 2,2 artarak beklentilerin altında kaldı. Aynı dönemde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise aylık yüzde 0,2 ile beklentilere uygun bir artış gösterirken, yıllık artış yüzde 2,9 ile tahminlerin altında kaldı. Yıllık enflasyon, art arda dördüncü ayda yavaşlayarak Mart 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Analistler, ABD’de enflasyonun ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yüzde 2 hedefine yaklaşmakta olduğunu ve bu durumun Fed’in istihdamı maksimum seviyeye çıkarmaya odaklanmasına olanak tanıyacağını belirtti. Temmuz ayında perakende satışlar, aylık yüzde 1 artışla Ocak 2023’ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bu güçlü performans, ABD ekonomisindeki resesyon endişelerinin hafiflemesine neden oldu.

Jackson Hole Toplantısı ve Fed’in Gelecekteki Politikaları

Küresel piyasalar, gelecek hafta gerçekleştirilecek Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu‘na odaklanmış durumda. ABD Merkez Bankası’nın Kansas City Şubesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen bu sempozyum, dünya genelindeki merkez bankacılar, ekonomistler, finans piyasası katılımcıları ve hükümet yetkililerini bir araya getirecek. Fed Başkanı Jerome Powell‘ın bu toplantıda yapacağı açıklamalar, bankanın gelecekteki politika adımları hakkında ipuçları verebilir.

Analistler, Fed yetkililerinin para politikasına ilişkin yapacakları açıklamaların yatırımcıların odağında olacağını belirtti. St. Louis Fed Başkanı Alberto Musalem ve Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic‘in de faiz indirimlerine ilişkin değerlendirmeleri, piyasalar tarafından yakından izlenecek. Fed’in yıl sonuna kadar 100 baz puanlık faiz indirimi yapacağı beklentileri güçlü kalmaya devam ediyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: