Küresel Konut Fiyatlarında Düşüş: Türkiye Yüzde 8,9 ile Üçüncü Sırada

BIS verilerine göre Türkiye, 2024'ün ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en çok düştüğü üç ülkeden biri oldu. Reel olarak %8,9'luk bir gerileme yaşandı.

Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) verilerine göre, 2024’ün ilk çeyreğinde Türkiye, konut fiyatlarının en çok düştüğü üç ülkeden biri oldu. Pandemi sonrası küresel konut fiyatlarında yaşanan artışın ardından, 2022’nin üçüncü çeyreğinden itibaren düşüşe geçen fiyatlar, 2024’ün ilk çeyreğinde de bu eğilimi sürdürdü.

Konut Fiyatlarındaki Küresel Düşüş

BIS’in açıkladığı verilere göre, küresel konut fiyatları 2024’ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak %1 oranında düştü. Bu düşüşün başını çeken ülkeler arasında Lüksemburg %13,7 ile birinci, Hong Kong ise %13,2 düşüşle ikinci sırada yer aldı. Türkiye’de ise konut fiyatları reel olarak %8,9 oranında azaldı.

Türkiye’nin Pandemi Dönemindeki Fiyat Artışı Tersine Döndü

Pandemi döneminde konut fiyatlarında ciddi bir artış yaşayan Türkiye, 2022’nin üçüncü çeyreğinde yıllık reel bazda %59,6‘lık bir artışla dikkat çekmişti. Ancak, 2024’ün ilk çeyreğinde bu yükseliş sona erdi ve fiyatlar uzun bir aradan sonra ilk kez geriledi. Yine de, 2019’un son çeyreğinden bu yana Türkiye’deki konut fiyatları, BIS verilerine göre reel olarak %119,4 oranında artmış durumda ve bu Türkiye’yi hâlâ konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke konumunda tutuyor.

En Çok Artış Gösteren Ülkeler

Öte yandan, 2024’ün ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) oldu. BAE’de fiyatlar %15,6 oranında arttı. Onu, %14,6 artışla Polonya ve %12,2 artışla Bulgaristan takip etti.

Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ekonomilerdeki Durum

Gelişmiş ekonomilerde konut fiyatlarındaki düşüş neredeyse durma noktasına geldi. 2024’ün ilk çeyreğinde gelişmiş ekonomilerdeki konut fiyatları reel olarak yalnızca %0,3 oranında düşüş gösterdi. Buna karşın, gelişmekte olan ekonomilerde konut fiyatlarındaki düşüş hızlandı. Özellikle Asya ülkelerinden kaynaklanan bu düşüş, %1,6 oranında gerçekleşti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: