Kredi Kartı Borçlarında Tehlike Çanları: 1,6 Trilyon TL

Kredi kartı borçları hızla artıyor. 6 Eylül itibarıyla bireysel kredi kartı borçları 1.6 trilyon TL'yi buldu. Takipteki borçlar ise üç katına çıkarak 42.6 milyar TL’ye ulaştı.

Kredi kartı borcu ülke genelinde alarm veriyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 6 Eylül itibarıyla bireysel kredi kartı borçları haftalık %0.1 artışla 1.58 trilyon TL seviyesine ulaştı. Özellikle son bir yılda kredi kartı borçları hızla yükselirken, takipteki alacaklar da ciddi oranda arttı.

Bireysel Kredi Kartı Borçları Hızla Artıyor

Bireysel kredi kartı borçlarının 550.6 milyar TL’si taksitli, 1.36 trilyon TL’si ise taksitsiz borçlardan oluştu. Son bir yılda bireysel kredilerde yaşanan artış, %100’ü bulurken, vatandaşların kredi kartı borçlarını ödemekte zorlandığı gözlemleniyor.

Batık Kredi Kartı Borçları Üçe Katlandı

Özellikle batık kredi kartı borçları büyük bir artış gösterdi. Takipteki alacaklar, bir önceki haftaya göre 4.3 milyar TL artarak 257.2 milyar TL‘ye ulaştı. Bu borçların 42.6 milyar TL‘si bireysel kredi kartlarından kaynaklanıyor. Batık kredi kartları geçtiğimiz yılın aynı döneminde yalnızca 11.6 milyar TL seviyesindeydi. Bu da bir yılda %267’lik bir artışa işaret ediyor.

Kartlı Harcamalarda Rekor Artış

Merkez Bankası verilerine göre, banka kartı ve kredi kartı harcamaları geçen hafta %0.6 artarak 324.4 milyar TL’ye yükseldi. 2 Ağustos’ta kartlı harcamalar 335.8 milyar TL ile rekor seviyeye ulaşmıştı. Market ve alışveriş merkezlerinde yapılan harcamalar 53.9 milyar TL olurken, çeşitli gıda harcamalarına 21.8 milyar TL harcandı.

Elektronik ve Akaryakıt Harcamaları Azaldı

Son haftada en belirgin artış, eğitim, kırtasiye, ofis malzemeleri, hizmet sektörü ve yapı malzemeleri harcamalarında görüldü. Buna karşılık, elektrik-elektronik ve akaryakıt harcamalarında düşüş yaşandı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: