Kira Gelirini Beyan Etmeyen 700 Bin Kişiye Ceza Yolda

Kira gelirini beyan etmeyen 700 bin kişiye ceza geliyor. Bakan Şimşek, kayıt dışı ekonomiyi azaltmak ve vergi adaletini sağlamak için çalışıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerini beyan etmeyen yaklaşık 700 bin mükellef için cezai işlem uygulanacağını duyurdu. Bakan Şimşek, bu mükelleflerin Vergi Usul Kanunu’nun pişmanlık hükümlerinden yararlanarak, vergi dairesi işlemleri başlamadan önce beyannamelerini gönüllü olarak verebileceklerini belirtti. Bu durumda, vergi ziyaı cezası kesilmeyecek, ancak beyanname vermeyenler için ciddi yaptırımlar kapıda.

Kayıt Dışılıkla Mücadele Sürüyor

Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yılın başından itibaren kira gelirlerini beyan etmeyen mükellefleri tespit etmek için kapsamlı bir çalışma başlattığını belirtti. GİB, banka hesapları üzerinden kira tahsilatı yapılan mükellefleri takip ederek, kira beyanı yapmayanlara hatırlatma SMS’leri gönderdi. Ayrıca, tapu ve nüfus idarelerinden alınan bilgiler ışığında potansiyel olarak kiraya verilen 1,5 milyon konut üzerinde denetim çalışmaları başlatıldı. Bu kapsamda, 400 binden fazla adreste fiili kontroller yapıldı ve beyanname vermediği tespit edilen mükellefler için yaklaşık 153,4 milyon liralık vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendi.

Vergi Adaleti İçin Yeni Adımlar

Bakan Şimşek, bu denetimlerin vergi adaletini sağlamak ve kayıt dışı ekonomiyi azaltmak için önemli bir adım olduğunu vurguladı. “Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların her zaman olduğu gibi takipçisi olacağız.” diyen Şimşek, beyan döneminde yaklaşık 1 milyon 811 bin mükellefin beyannamelerini verdiklerini ve toplamda 399,2 milyar lira matrah ile 126,9 milyar lira vergi beyan ettiklerini açıkladı. Ancak, hala beyanname vermeyen yaklaşık 700 bin mükellef olduğu tespit edildi ve bu kişiler için cezai işlem süreci başlatılacak.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: