İsviçre’de Saat Krizi: Dev Markalar Devletten Yardım Aldı

Bloomberg'e göre, İsviçre saat sektörü Çin'deki talep düşüşü nedeniyle krizde ve devlet yardımı alıyor. Türkiye ise İsviçre saatlerine en çok talep gösteren ülkeler arasında.

Lüks saat sektörü, özellikle İsviçre’de taleplerde yaşanan keskin düşüşle zor günler yaşıyor. Bloomberg’in haberine göre, Çin’deki talep düşüşü bu krizi tetikleyen en önemli faktörlerden biri oldu. İsviçreli saat üreticileri devletten yardım almaya başlarken, Türkiye ise İsviçre saatlerine en çok talep gösteren ülkeler arasında yer aldı.

Türkiye, İsviçre Saatlerine Talepte Öne Çıkıyor

2024 yılının Ocak-Temmuz döneminde Türkiye, 170.1 milyon İsviçre frangı tutarında saat ithalatı gerçekleştirdi. Bu rakam, Türkiye’yi İsviçre’den saat ithalatında üst sıralara taşıdı. Katar, Kanada, Avusturya gibi ülkeleri geride bırakan Türkiye, İsviçre saatlerine olan yüksek talebiyle dikkat çekiyor.

Devlet Yardımı ile Saat Krizine Çözüm

İsviçre’nin önde gelen saat markaları Girard-Perregaux ve Ulysse Nardin, devletten aldıkları yardımla istihdamı koruma altına aldı. Sowind Group Başkanı Patrick Pruniaux, 320 çalışandan 50’sinin kısa süreli çalışmaya geçirildiğini belirtti. Devlet programı kapsamında maaşların %80’ine kadarı devlet tarafından karşılanıyor.

Çin Talebindeki Düşüş Krizi Derinleştiriyor

Özellikle Çin pazarında yaşanan talep düşüşü, İsviçre saat sektörünü olumsuz etkiledi. Üç yıl üst üste rekor ihracat yapan sektör, bu yılın ilk 7 ayında toptan saat ihracatında %2.4 oranında bir düşüş yaşadı. Tüketici talebindeki bu düşüş, özellikle daha düşük fiyatlı saat markalarını vururken, Rolex ve Patek Philippe gibi lüks markalar daha dirençli kaldı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: