İstanbul’da Ofis Doluluk Oranı Rekor Kırdı: En Yüksek Kiralar Levent ve Anadolu Yakası’nda

İstanbul'da ofis doluluk oranı yüzde 89,7 ile son 12 yılın zirvesine çıktı. En yüksek kiralar Levent ve Anadolu Yakası'nda görülüyor.

Haziran 2024 itibarıyla İstanbul‘da ofis doluluk oranı son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Cushman & Wakefield tarafından hazırlanan Gayrimenkul Pazarı Görünümü raporuna göre, şehirdeki genel ofis arzı 7,12 milyon metrekareye ulaşırken, doluluk oranı yüzde 89,7 olarak kaydedildi. En yüksek ofis kiralarının görüldüğü bölgeler ise Levent ve Anadolu Yakası oldu. Küçük girişimlerin tercihi olan esnek ofis alanlarına olan ilgi de artış gösterdi.

En Yüksek Kiralar Levent ve Anadolu Yakası’nda

Rapora göre, ticari gayrimenkul kiraları 2024’ün ikinci çeyreğinde, 2023’ün aynı dönemine göre ofis piyasasında yüzde 77, sanayi alanlarında ise yüzde 100 oranında arttı. Levent‘te metrekare başına aylık 42 dolarla en yüksek ofis kiraları kaydedilirken, Anadolu Yakası‘nda bu rakam 35 dolara, Esentepe-Gayrettepe bölgesinde ise 32 dolara ulaştı. Maslak ise 30 dolarlık kira bedeliyle listenin devamında yer aldı. İzmir ve Ankara‘da ise bu rakam 18 dolar olarak belirlendi.

Ofis Piyasasında Doluluk Oranı Yüzde 89,7’ye Yükseldi

İstanbul’da ofis doluluk oranı yüzde 89,7’ye çıkarak son 12 yılın en yüksek seviyesini gördü. Yeni ofis yatırımlarının yapılmaması, esnek ofis çözümlerine olan ilgiyi artırırken, özellikle küçük girişimciler bu alanları tercih etti. Ayrıca, büyük firmalar da maliyetleri düşürmek ve esnek ofis seçenekleri sunmak amacıyla bu alanlara yönelmeye başladı.

Gayrimenkul Döngüsü Mülk Sahipleri Lehine Döndü

Ofis piyasasındaki yüksek talep ve A sınıfı ofis binalarına olan ilgi, gayrimenkul döngüsünün mülk sahipleri lehine dönmesine neden oldu. 2024’ün ilk yarısında gerçekleşen ofis kiralama işlemleri toplamı 138 bin 597 metrekareye ulaşırken, bu rakam 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 32,9 artış gösterdi. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi‘nin tamamen açılmasıyla birlikte, arzın artması ve orta vadede yatırımların hızlanması bekleniyor.

AVM Sektöründe Gelişmeler

Perakende sektöründe ise ana caddelerde ve birincil alışveriş merkezlerinde kira seviyeleri geçen yılki seviyelerde kalmaya devam etti. İstanbul‘da ana caddelerde metrekare başına aylık en yüksek kira bedeli 250 dolar olarak kaydedilirken, Ankara ve İzmir‘de bu rakam sırasıyla 105 dolar ve 100 dolar oldu. 2024 yılı itibarıyla toplam AVM sayısının 452’ye çıkması bekleniyor.

Uluslararası Markalar Türkiye’ye Yöneliyor

Uluslararası markalar, Türkiye’yi yeniden radarlarına alırken, perakende sektöründe konsept mağazacılık, lüks perakende ve geçici (Pop-up) mağazacılık gibi trendler öne çıkıyor. Depo kiralama faaliyetlerinde ise 2024’ün ilk yarısında yüzde 138 artışla toplam 179 bin 700 metrekarelik kiralama işlemi gerçekleşti. En önemli kiralama işlemlerini ise imalat ve e-ticaret firmaları gerçekleştirdi.

web sitesi uygulama / geliştirme: