İsrail-Hizbullah Gerilimi Piyasalarda Dalgalanma Yarattı

Küresel piyasalarda jeopolitik riskler artıyor. İsrail, Hizbullah’ın Lübnan’daki ekonomik kalelerini hedef alan bir askeri operasyon başlattı. Bu gelişmeler piyasalarda dalgalanmalara yol açtı.

Küresel piyasalarda jeopolitik gelişmeler, yeni haftada da gündemin ilk sırasındaki yerini koruyor. İsrail, Lübnan’da Hizbullah’ın ekonomik kalelerini hedef alan kapsamlı bir askeri operasyon başlattı. Operasyonun odağında, Hizbullah tarafından kullanılan bir finans kuruluşu yer alıyor.

Küresel Piyasalardaki Hareketlilik

ABD ve Çin ekonomilerinin sağlığına yönelik beklentiler ile Orta Doğu’daki çatışmalar, piyasalardaki dalgalanmaların başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Wall Street endeksleri geçen haftayı yükselişle kapattıktan sonra, vadeli işlemler haftaya yatay bir başlangıç yaptı. S&P 500, cuma günü 2024’teki 47. rekorunu kırarken, üst üste altıncı haftalık yükselişini gerçekleştirdi. Bu, 2024’teki en uzun haftalık yükseliş oldu.

Asya piyasaları ise karışık bir seyir izliyor. Çin CSI 300 endeksi yükselirken, Hong Kong Hang Seng ekside kaldı. Çin borsasındaki yükseliş, ülkedeki bankaların kredi faizlerini beklentileri aşan oranlarda düşürmesinden kaynaklandı.

İsrail’den Hizbullah’a Operasyon

İsrail, Hizbullah’ın ekonomik kalelerine yönelik kapsamlı bir operasyon başlattı. İsrail ordusu, Hizbullah’ın alternatif bankacılık sistemi olarak kullandığı Al Qard Al Hassan Association ile bağlantılı yerleri hedef aldı. Bu kurum, Lübnan’ın yasal bankacılık sisteminin dışında faaliyet gösteriyor ve İran destekli grubun finansal yapısını ayakta tutuyor.

İsrailli yetkililer, saldırının amacının Hizbullah’ın yeniden inşa ve silahlanma kabiliyetlerini hedef almak olduğunu belirtti. Ayrıca, İran’ın, Suriye üzerinden örgüte her ay yaklaşık 50 milyon dolar aktardığı bilgisi paylaşıldı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: