İş Dünyasının Tepkileri Sonuç Verdi: Haksız Vergide Esneme Gündemde

İş dünyasının tepkileri sonrası enflasyon düzeltmesinde esneme sinyalleri geldi. Yeni yatırımcılar ve gayrifaal işletmeler için düzenleme gözden geçiriliyor.

İş dünyası örgütlerinin, enflasyon düzeltmesi sonucunda işletmelerin önemli bir bölümünün “haksız” vergi ile karşı karşıya kalacağı ve yatırımların olumsuz etkileneceğine yönelik tepkileri, kısmen karşılık buluyor. EKONOMİ gazetesinin edindiği bilgilere göre, oluşan yoğun tepkilerin ardından enflasyon düzeltmesinde esneme sinyali geldi.

Enflasyon Düzeltmesinde İş Dünyasının Tepkileri

Reel sektör, enflasyon düzeltmesi konusunda tepki göstermekte geç kaldı. Enflasyon düzeltmesi sonucunda işletmelerin büyük bir kısmının fazla vergi ödeyeceğinin yeni fark edilmesiyle başlayan panik havası hâlâ devam ediyor. Bu kapsamda, birçok iş dünyası temsilcisi, düzenlemenin en azından geçici vergi dönemlerinde ertelenmesini talep ediyor.

EKONOMİ gazetesinin edindiği bilgilere göre, ekonomi yönetimi, gelen şikayetler doğrultusunda enflasyon düzeltmesi uygulamasını gözden geçirmeye başladı. EKONOMİ gazetesinin, enflasyon düzeltmesi şartları oluşmasından bu yana yaptığı yayınlar ve özel analizlerle kamuoyunu bilgilendirdiği, iş dünyasından yükselen tepkileri sayfalarına taşıdığı biliniyor. Ancak, enflasyon düzeltmesi şartları oluşup uygulamanın kesinleşmesinden itibaren, birçok iş insanı elde ettiği kârı enflasyondan arındırarak daha az vergi ödeyeceğini zannettiği için enflasyon düzeltmesine destek verdi.

Geçici Vergi Döneminde Erteleme Kararı

Ancak, Türkiye’de işletmelerin yüzde 70’inden fazlasının dış kaynak kullandığı ve enflasyon düzeltmesinin öz kaynağı zayıf olan işletmelerde fazladan vergi sonucu doğuracağı anlaşıldığında, iş dünyasının tepkileri yükselmeye başladı. Normalde 2024 yılı bilanço dönemine ilişkin beyannamelerin 2025 yılında verilmesi gerekiyor. Ancak peşin vergi olarak nitelendirilen geçici beyanname dönemlerinde de enflasyon düzeltmesi uygulamasının yapılacağının duyurulmasıyla birlikte, kimsenin bunu zamanında yetiştiremeyeceği göz önüne alınarak birinci geçici vergi döneminde uygulama ertelendi. Şimdi ise iş dünyası, diğer geçici vergi dönemlerinde de erteleme talep ediyor. Özellikle yatırım yapan şirketlerle, gayri faal şirketlerin de kapsama dahil edilmesine yönelik tepkiler büyümeye devam ediyor.

Ekonomi Yönetimi Gözden Geçirme Kararı Aldı

EKONOMİ gazetesinin edindiği bilgilere göre, ekonomi yönetimi, enflasyon düzeltmesine yönelik tepkileri göz önünde bulundurarak, uygulamaya yönelik gözden geçirme kararı aldı. Vergi gelirlerinin azalmaması kaygısıyla düzenlemenin ruhuna dokunmak istemeyen ekonomi yönetimi, özellikle yeni yatırım yapan şirketlerin enflasyon düzeltmesinin vergi etkisi kapsamı dışına çıkarılması yönünde karar aldı.

100 Bin İşletme İçin Ferahlatıcı Haber Gelebilir

TÜRMOB Başkanı Emre Kartaloğlu‘nun, dün gazetede yayımlanan röportajında, kapalı olan, bir fatura dahi kesmemiş yaklaşık 100 bin işletmeye de vergi çıkacağını açıkladığı biliniyor. Gelen bilgilere göre, ekonomi yönetimi gözden geçirme çalışması kapsamında, gayrifaal işletmelerin durumunu da yeniden ele alacak. Bu işletmelerin büyük ihtimalle kapsamdan çıkarılması planlanıyor. Enflasyon düzeltmesi, enflasyonun üç yıl toplamında yüzde 100’ü, içinde bulunulan yıl ise yüzde 10’u geçmesi halinde uygulanıyor. 2022 yılında şartlar oluştuğu için 2023’te uygulanması gereken enflasyon düzeltmesi, şartlar oluşup oluşmadığına bakılmaksızın 2024 yılına ertelenmişti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: