İngiltere’de TÜFE, Temmuz Ayında Yükseldi: Yıllık Enflasyon %2,2

İngiltere'de Temmuz ayında yıllık enflasyon %2,2'ye yükseldi. TÜFE'deki bu artış, elektrik ve gaz fiyatlarındaki değişimlerin etkisiyle gerçekleşti.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), Temmuz ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre, Mayıs ve Haziran aylarında %2 olan yıllık enflasyon, Temmuz ayında %2,2 olarak ölçüldü. Bu artış, Aralık 2023’ten bu yana TÜFE’de görülen ilk yükseliş oldu.

Ekonomistler, yıllık enflasyonun Temmuz ayında %2,3 olmasını bekliyordu, ancak gerçekleşen oran beklentilerin altında kaldı. TÜFE’deki bu artışta elektrik ve gaz fiyatlarındaki değişimler önemli bir rol oynadı.

Çekirdek Enflasyon ve Hizmet Sektörü Enflasyonu Düşüş Gösterdi

Enerji ve gıda fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon, Temmuz ayında yıllık bazda %3,3 olarak hesaplandı. Haziran ayında bu oran %3,5 seviyesindeydi. İngiltere Merkez Bankası’nın para politikası kararları açısından yakından takip ettiği hizmet sektörü enflasyonu ise Temmuz ayında %5,2 olarak ölçüldü. Bu oran, Haziran ayındaki %5,7’lik oranın altına düştü.

ONS Başekonomisti Grant Fitzner, doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki sınırlı gerilemenin enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturduğunu, ancak bu baskının otel maliyetlerindeki düşüşle kısmen dengelendiğini belirtti. Fitzner ayrıca, fabrikalardan çıkan ürünlerin fiyatlarının yavaşladığını, ancak ham madde maliyetlerinde bir yıldan fazla süredir ilk kez artış görüldüğünü kaydetti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: