Hazine ve Maliye Bakanlığı: “Altınla Kira Ödenemez”

Ankara’da bir ev sahibinin kira bedelini altınla belirlemesi sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı, altınla kira belirlemenin mevzuata aykırı olduğunu hatırlattı.

Ankara’da bir ev sahibinin kira bedelini altınla belirlemesi tartışmalara yol açtı. Ev sahibi, aylık kira bedelini 7 gram altın, yıllık kira bedelini 84 gram altın ve depozito ücretini 500 dolar olarak belirledi. Bu gelişmenin ardından, Hazine ve Maliye Bakanlığı konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Bakanlık, kira bedelinin altın cinsinden ödenmesinin ilgili mevzuata aykırı olduğunu vurguladı.

Kanundaki İlgili Maddeye Dikkat Çekildi

Bakanlığın açıklamasında, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar’ın 4. maddesi hatırlatıldı. 2018 yılında yapılan değişiklikle, Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satım, taşıt ve finansal kiralama dâhil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedelini Döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramayacakları hüküm altına alındı.

Bu kararın ilgili tebliği ile döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmelere ilişkin uygulama esasları ve istisnalarının düzenlendiği belirtildi. Bakanlık, Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri, konusu yurt içinde yer alan gayrimenkullerle ilgili olarak konut ve çatılı iş yeri dâhil gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde, sözleşme bedelini ve diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramayacaklarını yineledi.

Bakanlığın açıklamasında ayrıca, uluslararası piyasalarda fiyatı döviz cinsinden belirlenen kıymetli madenlere ve/veya emtiaya endekslenen ve/veya dolaylı olarak dövize endekslenen sözleşmelerin de dövize endeksli sözleşme olarak değerlendirileceği ifade edildi. Bu çerçevede, altınla kira bedelinin belirlenmesinin mevzuata aykırı olduğu vurgulandı ve mevzuata aykırı işlem tesis edilmemesi konusunda uyarıda bulunuldu.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: