Havayolu Şirketlerinin Hisseleri Yazılım Sorunuyla Sarsıldı

CrowdStrike kaynaklı küresel yazılım sorunu, havacılık sektöründe ciddi gecikmelere neden oldu. Hava yolu şirketlerinin hisselerinde düşüş yaşandı.

19 Temmuz’da CrowdStrike kaynaklı yazılım sorunu, Avrupa Havacılık Genel Bakış Raporu’na göre hava yolları ve havalimanları üzerinde zincirleme etkiler yarattı. Havacılık sektörü, özellikle yoğun rotalar üzerinde ilave baskı oluşmasıyla karşı karşıya kaldı. Orta Avrupa’daki zorlu hava koşullarıyla birleşen bu durum, kıta genelinde ciddi gecikme ve aksamalara neden oldu.

Küresel Kesintinin Etkileri

Raporda, küresel yazılım sorununun birçok hava yolu ve havalimanını etkilediği belirtildi. Heathrow ve Gatwick gibi büyük havalimanlarında da kesintiden dolayı gecikmeler yaşandı. FlightAware verilerine göre, dünya genelinde günlük ortalama 90 bin uçuş gerçekleştiren ticari hava yolu firmaları, bu sorun nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadı. Kriz gününde 5 bin 171 sefer iptal edilirken, 46 bin 13 uçuşta rötar yaşandı. 19 Temmuz’da uçuş iptalleri, günlük ortalamanın 4 katına çıkarak rekor seviyelere ulaştı.

Maliyetler ve Piyasa Tepkileri

CrowdStrike’tan kaynaklanan bu yazılım sorununun hava yolu şirketlerine büyük maliyeti oldu. Delta Air Lines CEO’su Ed Bastian, bu sorunun şirkete maliyetinin 500 milyon dolar olduğunu belirtti ve tazminat talebinde bulunacaklarını ifade etti. Küresel piyasalarda da satış baskısını artıran bu kriz, hava yolu şirketlerinin hisselerinde genel olarak düşüşe neden oldu. Temmuz ayında Southwest Airlines hisseleri yüzde 5,8, American Airlines yüzde 6,1, United Airlines hisseleri ise yüzde 6,7 değer kaybetti.

Delta Air Lines ve Diğer Şirketlerin Hisseleri

Sorundan olumsuz etkilenen şirketlerden biri olan Delta Air Lines‘ın hisseleri, bu duruma rağmen geçen ay yüzde 6,9 arttı. Yatırımcısına, Alman Lufthansa yüzde 1,6, Avustralya merkezli Qantas ise yüzde 10,4 kazandırdı.

web sitesi uygulama / geliştirme: