Ham Petrol Fiyatları Neden Düşüyor? Ortadoğu ve Çin’deki Gelişmelerin Etkisi

Petrol fiyatları, Ortadoğu’daki gerilimler ve Çin ekonomisindeki yavaşlama nedeniyle düşüş eğilimi gösteriyor.

Petrol fiyatları, yatırımcıların İsrail’in Gazze’de 10 aydır süren çatışmalarında ateşkes sağlanması için ABD öncülüğündeki çabaları takip etmesiyle düşüş gösterdi. Brent petrol varil başına 80 doların altına gerilerken, ABD ham petrolü 76 dolara yakın seviyelerde işlem gördü.

Ortadoğu Gerilimleri ve Petrol Fiyatları

İsrail, çatışmalara ara verilmesi olasılığı konusunda temkinli bir iyimserlik dile getirmiş olsa da, bölgedeki gerilimler yeni anlaşmazlıklarla tekrar gün yüzüne çıktı. Piyasa, aynı zamanda Tahran’da Hamas liderinin öldürülmesine İran’ın vereceği olası tepkiyi de bekliyor. Bu durum, petrol üreten bölgede belirsizlik yaratırken, petrol fiyatlarındaki dalgalanmayı artırıyor.

Çin Ekonomisindeki Gelişmelerin Etkisi

Son zamanlardaki petrol fiyatlarındaki düşüşe, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’deki ekonomik yavaşlama da katkıda bulundu. Çin’deki ekonomik büyümenin yavaşlaması ve ulaştırma sektöründe karbonsuzlaştırma çabaları, yakıt talebini düşürdü.

Piyasa Uzmanlarının Değerlendirmeleri

Singapur’daki Standard Chartered’dan yatırım stratejisti Han Zhong Liang, İran’ın olası tepkisine karşı piyasaların tetikte olduğunu ve bu durumun kısa vadede petrol fiyatlarında yüksek volatiliteye yol açabileceğini belirtti.

Ham Petrol Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

Ham petrol, OPEC+ tarafından uygulanan üretim kısıntıları ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) borçlanma maliyetlerini düşürebileceği beklentileri sayesinde bu yıl bir miktar yüksek kalmaya devam ediyor. Bu hafta, Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole, Wyoming’deki yıllık merkez bankacıları toplantısında yapacağı konuşma, ABD para politikasının gelecekteki gidişatı hakkında ipuçları verebilir.

Libya’daki Gelişmeler

Durum hakkında bilgisi olan kaynaklara göre, Libya’nın Waha petrol sahasındaki üretim, boru hattı bakımının beklenenden daha erken tamamlanmasıyla günde yaklaşık 300 bin varillik normal seviyelere geri döndü.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: