Haftanın Ekonomi Gündemi: AMB ve TCMB’nin Faiz Kararları

Piyasalarda gözler bu hafta Avrupa Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararlarında. Her iki merkez bankasının adımları yakından izleniyor.

Küresel piyasalarda gözler, bu hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz kararına çevrilmiş durumda. Bununla birlikte yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı yakından takip edilecek. Her iki merkez bankasının alacağı kararlar, piyasalarda hareketlilik yaratacak.

ABD Ekonomisinde Kritik Veriler

Gelecek hafta, ABD ekonomisine ilişkin önemli veriler açıklanacak. Salı günü New York Fed Sanayi Endeksi; perşembe günü ise perakende satışlar, Philadelphia Fed İmalat Endeksi, sanayi üretimi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları gibi kritik veriler paylaşılacak. Cuma günü ise konut başlangıçları ve inşaat izinleri takip edilecek.

AMB’den Faiz İndirimi Beklentisi

Avrupa cephesinde ise tüm gözler AMB’nin yapacağı para politikası toplantısına odaklanmış durumda. Bankanın, bu toplantıda faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Özellikle enflasyon ve ekonomik aktiviteye ilişkin veri akışları yakından izlenirken, AMB’nin 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağı öngörülüyor.

Eylül ayında gerçekleşen para politikası toplantısında, AMB Yönetim Konseyi üyeleri dezenflasyon sürecinde önemli adımlar atılmasına rağmen, daha fazla gevşeme konusunda temkinli bir duruş sergilediklerini belirtmişti. Toplantı tutanakları ise, fiyat baskılarının göz önüne alındığını ve kademeli bir gevşeme sürecinin savunulduğunu ortaya koyuyor.

AMB Üyesi Vasle’den Açıklamalar

AMB Üyesi Bostjan Vasle, yaptığı açıklamada enflasyon risklerinin azaldığını belirterek, bankanın gelecek hafta faizleri düşürse bile, bunun aralık ayında yeni bir indirim yapılacağı anlamına gelmeyeceğini ifade etti. Bu açıklama, piyasalarda beklentilerin temkinli bir şekilde şekillendiğini gösteriyor.

Asya Piyasaları da Hareketli

Asya piyasalarında da önemli gelişmeler yaşanacak. Pazartesi günü Çin’de dış ticaret dengesi, salı günü Japonya’da sanayi üretimi ve kapasite kullanımı verileri açıklanacak. Perşembe günü Japonya dış ticaret dengesi ve cuma günü Japonya’da enflasyon, Çin’de büyüme, sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri izlenecek.

Yurt İçinde Gözler TCMB’nin Faiz Kararında

Yurt içinde ise en kritik gelişme, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası‘nın (TCMB) perşembe günü açıklayacağı faiz kararı olacak. Bloomberg HT’nin anketine göre, piyasa katılımcıları Ekim toplantısında TCMB’nin politika faizini yüzde 50’de sabit bırakmasını bekliyor. Ancak Aralık ayında bir indirim olabileceğine dair beklentiler de mevcut.

Bunun dışında yurt içinde salı günü bütçe dengesi, çarşamba günü konut fiyat endeksi ve perşembe günü konut satışları verileri de yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek.

Piyasalarda Orta Doğu Etkisi

Bunun yanında küresel piyasalarda Orta Doğu’daki gelişmelerin etkisi hissedilmeye devam ediyor. Bölgedeki jeopolitik riskler, piyasalarda volatiliteye neden olabilir. Özellikle enerji fiyatlarında görülebilecek dalgalanmalar, küresel ticaret dengelerini etkileyecek önemli unsurlar arasında yer alıyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: