Fitch Ratings Türkiye’ye Güvendi: Kredi Notu Yükseldi, Görünüm Durağan

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "BB-"ye yükseltirken, enflasyonun düşüşe geçeceğini ve rezervlerin artacağını öngördü.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltti ve not görünümünü “durağan” olarak belirledi. Kuruluş, Türkiye’nin ekonomik performansındaki iyileşmeleri dikkate alarak bu kararı aldığını açıkladı. Özellikle pozitif reel faiz oranları, düşen cari açık ve döviz korumalı mevduatlarda görülen düşüşün dış rezervlerin iyileşmesine katkı sağladığı belirtildi. Rezervlerin bu yıl 158 milyar dolara, 2025 yılı sonunda ise 165 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

Para Politikası ve Enflasyon Beklentileri Açıklamada, parasal sıkılaştırmanın enflasyon üzerinde olumlu etkileri olduğuna dikkat çekildi. Fitch, sıkı para politikasıyla birlikte uygulanacak mali konsolidasyon ve asgari ücret ayarlamalarının enflasyonda ciddi bir düşüş sağlayacağı öngörüsünde bulundu. Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43 olarak belirlenirken, 2025 sonunda bu oranın yüzde 21‘e düşmesi bekleniyor.

Büyüme Tahminleri Fitch, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 büyümesini beklerken, 2025 yılında büyümenin yüzde 2,8 olacağını tahmin ediyor. Ayrıca, Avrupa Birliği’nde öngörülen toparlanmanın net ihracatı destekleyeceği kaydedildi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: