Fiş Kesmeyene Katmerli Ceza: Tüketiciye de 5 Bin Lira Ceza Geliyor!

Yeni düzenlemeyle birlikte, alışverişlerde fiş almayan tüketicilere 5 bin lira ceza kesilecek. Fiş kesmeyen esnafa ise yüksek tutarlı cezalar uygulanacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, fiş kesmeyen esnafa ve fiş almayan tüketiciye yönelik ağır yaptırımlar getiren yeni bir düzenleme hazırlıyor. Yapılan alışverişlerde fiş ya da fatura almayan tüketicilere 5 bin lira ceza kesilebilecek. Aynı zamanda, fiş kesmeyen esnafa uygulanan cezalar da katmerli hale getirildi.

Tüketicilere 5 Bin Lira Ceza

Yeni düzenlemeye göre, alışverişlerde fiş almayan tüketiciler, Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirim yapmadıkları takdirde 5 bin lira özel usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalacak. Tüketici, alışverişin ardından beş işgünü içinde durumu yetkililere bildirirse ceza kesilmeyecek. Ancak bu süreyi geçirenler için ceza kesinleşiyor.

Esnafa Yüksek Cezalar

7524 sayılı yasa kapsamında, fiş kesmeyen esnafa da katmerli ceza sistemi getirildi. İkinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira ve altıncı tespitten sonra 100 bin lira ceza uygulanacak.

Denetimlerde Yakalanan Tüketici ve Esnafa Ceza

Örneğin, denetimde bir tüketicinin fiş almadığı tespit edilirse, hem tüketiciye hem de esnafa cezalar uygulanacak. Denetim sırasında bir esnafın fiş kesmediği dördüncü kez tespit edilirse, 40 bin lira ceza kesilecek. Aynı şekilde tüketiciye de 5 bin lira ceza uygulanacak.

web sitesi uygulama / geliştirme: