Fed, 1995’teki Stratejiyi Tekrarlıyor: Ekonomi ve Hisse Senetleri İçin Umut

Araştırma şirketi TS Lombard, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerinde 1995 yol haritasını izlediğini ve bunun ekonomiyi durgunluktan koruyabileceğini belirtiyor.

Araştırma şirketi TS Lombard‘a göre, ABD Merkez Bankası (Fed) faiz indirimlerinde 1995 yılına benzer bir yolu izliyor. Şirket, bu stratejinin ekonomiyi 1990’larda olduğu gibi bir durgunluğa girmekten koruyacağını belirtiyor.

Fed, geçtiğimiz hafta 50 baz puanlık bir indirimle faiz düşürme döngüsünü başlattı ve yılın kalan iki toplantısında da 25’er baz puanlık indirim yapması bekleniyor. Bu hamle, hisse senetleri ve ekonomi için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Ekonomik Patlamaya Yol Açan Strateji

TS Lombard‘ın Küresel Makro Yönetici Direktörü Dario Perkins, Fed’in bu indirimlerle güçlü bir hisse senedi piyasası ve sağlıklı bir ekonomik büyüme için zemin hazırlayabileceğini söylüyor. Perkins, Fed’in 1995’teki faiz indirimi döngüsüne dikkat çekti. O dönemde faizler %6’dan %4,75’e indirilmiş, bu da bir durgunluğu önleyerek yeni bir ekonomik patlama başlatmıştı.

1998’e gelindiğinde, GSYİH büyümesi %4,4’ten %5’e hızlanmış ve S&P 500 endeksi %125 oranında artış göstermişti.

UBS: Fed’in Hamlesi Hisse Senetlerini Destekleyecek

UBS gibi diğer finansal kuruluşlar da Fed’in faiz indirimiyle birlikte S&P 500‘de bir yükseliş bekliyor. Ancak Perkins, Fed yetkililerinin mevcut faiz oranlarının nötr seviyeye geri döndürülmesi gerektiğine inandığını ve bunun 1990’lardaki manevralara benzediğini vurguluyor.

Derin Durgunluk Tehdidi Yok

Perkins, “Bu faiz indirimi döngüsü muhtemelen Alan Greenspan‘in 1990’larda uyguladığı orta vadeli politika ayarlamaları gibi olacak. ABD işgücü piyasası beklenenden kötüleşse bile derin bir durgunluk tehdidi görünmüyor,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Fed‘in eğrinin gerisinde kalma riskinin gerçek olduğunu ancak bunun yönetilebilir sonuçlar doğuracağını belirtti.

Bazı ekonomistler, faiz oranlarının hızlı düşürülmesinin enflasyonu yeniden alevlendirebileceği konusunda temkinli. Ancak piyasa bu endişeyi büyük ölçüde göz ardı etti. Cleveland Fed verilerine göre, eylül ayında 12 aylık enflasyon beklentileri %2’nin biraz üzerinde kaldı.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: